ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τελετή-επίλογος της έκθεσης: «Κυθρέα, η γη των Χύτρων. Αρχαιότητες, κειμήλια και θησαυροί”: 12/10/2017

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017 στην Αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη” η τελετή-επίλογος της Έκθεσης «Κυθρέα, η γη των Χύτρων. Αρχαιότητες, κειμήλια και θησαυροί», που συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Κυθρέας και την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (Ε.Κ.Σ.) με τη συνεργασία και άλλων φορέων. Η Έκθεση φιλοξενήθηκε για 9 μήνες στο Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, όπου είχαν την ευκαιρία να την επισκεφθούν εκατοντάδες πρόσφυγες, μαθητές, σπουδαστές επιμορφωτικών κέντρων, εθνοφρουροί, πολιτικοί αξιωματούχοι, πρέσβεις και άλλα μέλη του διπλωματικού σώματος.

Στην εκδήλωση, την οποία παρουσίασε η Κάτια Σαββίδου, απηύθυναν  χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Κυθρέας Δρ Πέτρος Καρεκλάς και ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Σ. Δρ Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, οι οποίοι ευχαρίστησαν θερμά όσους εργάστηκαν εθελοντικά για την επιτυχία της Έκθεσης.

Άκρως συγκινητική ήταν η ανάγνωση κειμένων από ηθοποιούς και  δημοσιογράφους, τα οποία γράφτηκαν από Κυθρεώτες με αφορμή τις εικόνες που ανακάλεσαν στη μνήμη τα πολύτιμα γι’ αυτούς φυλακτάρια που παραχώρησαν στην Έκθεση. Στο πιάνο συνόδευσε ο Πάμπος Σακκάς.

Κατακλείδα της εκδήλωσης ήταν η προβολή 40λεπτου ντοκυμαντέρ με τίτλο «Μια περιδιάβαση στην Έκθεση: Κυθρέα, η γη των Χύτρων», το οποίο  ετοιμάστηκε με ιδιαίτερη επιμέλεια για λογαριασμό του Δήμου Κυθρέας. Με αυτό το οδοιπορικό μνήμης, χρέους και τιμής ολοκληρώθηκε ένα ταξίδι που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 και το οποίο ζωντάνεψε για τους Κυθρεώτες τον πόθο της επιστροφής στα άγια χώματα της γενέτειρας κωμόπολης.