ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ

Ημερολόγιο 2024

Χαιρετισμός Δημάρχου

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες, φίλες και φίλοι,
με ιδιαίτερη συγκίνηση προλογίζω το τελευταίο Ημερολόγιο του Δήμου Κυθρέας που εκδίδεται επί δημαρχίας μου, με θέμα την αρχαιολογική κληρονομιά της Κυθρέας.

Οι Αρχαίοι Χύτροι, πρόδρομος πόλη της αγαπημένης μας σύγχρονης Κυθρέας, κουβαλούν το βάρος αιώνων ελληνικής ιστορίας και την ομορφιά πλήθους έργων γλυπτικής και κεραμικής που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας, αποτυπώνοντας τον μόχθο και το μεράκι άξιων τεχνιτών. Επιγραφές και θρησκευτικά αναθήματα μαρτυρούν τόσο την οικονομική ευρωστία των κατοίκων, όσο και την πολύπλευρη σχέση τους με τις λατρείες, τα ήθη και τα έθιμα του ευρύτερου ελληνικού κόσμου.

Με στόχο να ζωντανέψουμε το παρελθόν της πόλης, που η παράδοση θέλει να ιδρύεται από τον απόγονο του Αθηναίου βασιλιά Θησέα, Χύτρο, αποφασίσαμε να αναδείξουμε στο φετινό Ημερολόγιο τις αρχαιότητες που βρέθηκαν στην Κυθρέα και την ευρύτερη περιοχή της και οι οποίες διατρέχουν μια περίοδο δεκατεσσάρων αιώνων (11ος αι. π.Χ.-3ος αι. μ.Χ.).

Δυστυχώς, όλες οι αρχαιολογικές έρευνες που διεξάγονταν μέχρι το 1974 διακόπηκαν με την τουρκική εισβολή, αφήνοντας τον πλούτο της αρχαίας πόλης στο έλεος του κατακτητή. Ευχόμαστε μελλοντικές ανασκαφές να φωτίσουν τη ζωή και την πάσης φύσεως δραστηριότητα των προγόνων μας με νέα αρχαιολογικά  δεδομένα, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μας για τη μακραίωνη ιστορία της γενέτειράς μας.

Ευχαριστώ θερμά τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και κυρίως όσους ιδιαίτερα συνέβαλαν στη δημιουργία του φετινού Ημερολογίου, τους Αντιδήμαρχο Μάριο Ζαμπακίδη, Δ.Σ. Ευαγγελία Παυλίδου Μιχαήλ και Μιχάλη Παναγή και τη Δημοτική Γραμματέα, Χρυσοθέμιδα Παπακωνσταντίνου.

Εύχομαι σε όλους κάθε καλό για το 2024 και το συντομότερο ελευθερία στον σκλαβωμένο σήμερα τόπο μας!

Με φιλικούς κι εγκάρδιους χαιρετισμούς,
Δρ Πέτρος Μ. Καρεκλάς,
Δήμαρχος

Διαβάστε εδώ την παρουσίαση του Ημερολογίου στην Εορταστική Εκδήλωση της 18ης Δεκεμβρίου 2023.