ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ Ε.Κ.Δ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, όπως την έχει ορίσει για τις 20 Ιουνίου κάθε χρόνο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων, εκπροσωπώντας δημοκρατικά μεγάλο μέρος του εκτοπισμένου πληθυσμού της Κύπρου, σας καλεί να στρέψετε τη σκέψη σας στα όσα καρτερικά υπομένει ο Κύπριος πρόσφυγας για 47 τώρα χρόνια μετά το μαύρο καλοκαίρι του 1974 και την τούρκικη εισβολή και κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από τότε δεν έχει πάψει να διεκδικεί τα δίκαιά του, την απελευθέρωση και επιστροφή στην κατεχόμενη πατρώα γη.
Ο Κύπριος εκτοπισμένος γνωρίζει πολύ καλά πόσο πονεί η στέρηση της γης, της πόλης, του χωριού, του σπιτιού και της γειτονιάς του, και καρτερικά προσμένει την ευλογημένη μέρα της επιστροφής. Πολλοί πρόσφυγες έφυγαν δυστυχώς με τον καημό της προσφυγιάς και με αδικαίωτες τις προσπάθειές τους για επιστροφή.
Σήμερα και πάλιν ο προσφυγικός κόσμος της Κύπρου καλεί τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειές της για μια έντιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού η οποία θ’ απαλλάσσει τη χώρα μας από την κατοχή, θα προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των παράνομων εποίκων, τον τερματισμό των αναχρονιστικών εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων από τρίτους και την επιστροφή των εκτοπισμένων σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας. Επίσης, η λύση αυτή σε ένα Ομόσπονδο Ευρωπαϊκό κράτος, με μια και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, θα πρέπει να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και βασικές ελευθερίες για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες του, όπως αυτό αρμόζει σε πολίτες κάθε χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σ’ έναν κόσμο πολλές φορές άδικο, με το φαινόμενο του εκτοπισμού συνεχώς στο προσκήνιο, σας καλούμε να μην ξεχνάτε και την ανοιχτή πληγή της Κύπρου. Ο αγώνας μας για το καλό όλων των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι αγώνας δίκαιος που εδράζεται πάνω στις αρχές ίδρυσης του ΟΗΕ, ένας αγώνας για ελευθερία και παναθρώπινα ιδανικά. Όσους συντάσσονται για την επικράτηση αυτών των αρχών, τους ευγνωμονούμε!

Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων
18 Ιουνίου 2021