ΝΕΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Συνέχεια με την εγγραφή της κυθρεώτικης Kραμπόσουπας

Την παραδοσιακή κυθρεώτικη Κραμπόσουπα έφτιαξε την περασμένη Δευτέρα, 15.2.21, για τους σκοπούς εγγραφής της από τον Δήμο Κυθρέας στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO η Κυριακού Πηγιώτη από τη Χρυσίδα Κυθρέας. Η κυρία Κυριακού έδειξε αρχικά πώς παρασκευάζει η ίδια την παραδοσιακή κραμπόσουπα με το κυθρεώτικο κραμπί, την οποία έφτιαχναν και εξακολουθούν να φτιάχνουν πάμπολλοι Κυθρεώτες στην προσφυγιά, ενώ στη συνέχεια μας έδειξε πώς παρασκευάζει τη μούγκρα με κραμπί, ένα παρασκεύασμα καθαρά κυθρεώτικο. Παρουσίασε ακόμα την παρασκευή της μούγκρας με κουνουπίδι, όπως συνηθίζεται να φτιάχνεται σε πολλές κοινότητες της Κύπρου πριν τη Σαρακοστή.

Η Δημοτική Γραμματέας δώρισε εκ μέρους του Δημάρχου στην κυρία Κυριακού το νέο ημερολόγιο του Δήμου μας για το 2021, καθώς και τον Κατάλογο και το DVD της Έκθεσης κειμηλίων που πραγματοποιήθηκε το 2016-2017.

Ευχαριστούμε τις κυρίες Ανθή Πέτσα-Σαββίδου για τη φιλοξενία στο σπίτι της για σκοπούς βιντεογράφησης της παρασκευής της κραμπόσουπας και Σίτσα Ανδρέου για την προμήθεια όλων των απαιτούμενων υλικών.