ΝΕΑΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Ακούστηκε και φέτος η φωνή της Κυθρέας και Ευρύτερης Περιοχής στο Οδόφραγμα Μιας Μηλιάς

Τον άσβεστο πόθο του για ελεύθερη επιστροφή στα πάτρια εδάφη διατράνωσε ακόμα μια φορά ο προσφυγικός κόσμος της Κυθρέας και Ευρύτερης Περιοχής στην αντικατοχική εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Κυθρέας και η Συντονιστική Επιτροπή Ευρύτερης Περιοχής στις 16 Ιουλίου 2019. Οι Κυθρεώτες πραγματοποίησαν συμβολική πορεία προς το οδόφραγμα Μιας Μηλιάς όπου επέδωσαν σε αξιωματικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ψήφισμα προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. António Guterres. Με αυτό, κάλεσαν τον Οργανισμό ν’ ανανεώσει και να εντείνει τις προσπάθειές του ώστε να τερματιστούν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στη θάλασσα και στη στεριά, για να αρθεί και η στασιμότητα στη διαδικασία των συνομιλιών. Στόχος, επεσήμαναν, πρέπει να είναι να εξευρεθεί το ταχύτερο λύση βιώσιμη και λειτουργική, σύμφωνη με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, η οποία και θα επιτρέψει την ελεύθερη επιστροφή των προσφύγων υπό συνθήκες ασφάλειας στις πατρογονικές εστίες.

Στη συνέχεια οι Κυθρεώτες συμμετείχαν στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Αγίας Μαρίνας που τελέστηκε στον Ι. Ν. Αγίου Πολυδώρου χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου. Στον χαιρετισμό του, που αναγνώστηκε από τον Υπουργό Άμυνας, κ. Σάββα Αγγελίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τους Κυθρεώτες για το δημιουργικό τους έργο και την πλούσια δραστηριότητα που αναπτύσσουν σε συνθήκες κατοχής και προσφυγιάς, προκειμένου να κρατηθεί άσβεστη η μνήμη της κατεχόμενης γης και να μεταλαμπαδευτεί στη νέα γενιά η φλόγα του αγώνα της επιστροφής. Διαβεβαίωσε παράλληλα για την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για εμπλοκή σε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, προκειμένου στη βάση του ειρηνικού διαλόγου να επιτύχει μία βιώσιμη και λειτουργική λύση όσον αφορά το Κυπριακό ζήτημα. Προς τούτο, πρόσθεσε, είναι απολύτως απαραίτητο η λύση να διασφαλίζει ότι το νέο καθεστώς θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Στον δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Κυθρέας, δρ Πέτρος Καρεκλάς, τόνισε ότι πρέπει μεν να επιδεικνύουμε μετριοπάθεια, ρεαλισμό, σύνεση, να έχουμε συναίσθηση των κινδύνων από την παράταση της κατοχής και την άγονη παρέλευση του χρόνου, αλλά πρέπει να έχουμε ταυτόχρονα και την αποφασιστικότητα και το σθένος ν’ αντισταθούμε με ομοψυχία και σύμπνοια σε εκτροπές και προφανώς επικίνδυνες για το μέλλον μας διευθετήσεις, ασύμβατες με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Πρόσθεσε παράλληλα ότι πρέπει ανελλιπώς και χωρίς ψευδαισθήσεις να ενισχύουμε με σοβαρότητα και επιμέλεια τις αμυντικές μας δυνατότητες, όχι γιατί επιζητούμε ή προσβλέπουμε σε επιθετική δράση, αλλά γιατί είναι σημαντικό να νιώθει ο κάθε πολίτης ότι είναι ασφαλής και μπορεί ν’ ασχολείται χωρίς άγχος για το αύριο στα ειρηνικά του έργα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, της Πρεσβείας της Ελλάδος, της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ και της Αστυνομίας, Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες, Εκπρόσωποι Οργανωμένων Συνόλων και πλήθος πιστών. Επίσης παρέστησαν ο Δήμαρχος και μέλη της αντιπροσωπείας του αδελφοποιημένου Δήμου Αιγάλεω. Ο Δήμαρχος, Δημήτρης Μπίρμπας, απηύθυνε επίσης σύντομο χαιρετισμό αλληλεγγύης και συμπαράταξης στον αγώνα μας, μέχρι αυτός να διακαιωθεί.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού έγινε Δέηση υπέρ υγείας πάντων των Κυθρεωτών, υπέρ ανευρέσεως των Αγνοουμένων και επανόδου πάντων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες εν ελευθερία και δικαιοσύνη. Στο τέλος τελέστηκε Μνημόσυνο για όλους τους προαπελθόντες κληρικούς, διδασκάλους, ευεργέτες, δημάρχους, κοινοτάρχες, εκκλησιαστικούς επιτρόπους, ιεροψάλτες, πατέρες και αδελφούς εκ της κατεχόμενης Κυθρέας και των γύρω χωριών. Απαγγέλθηκε επίσης ποίημα από τον Κυθρεώτη ποιητή Νίκο Ορφανίδη και τηρήθηκε μονόλεπτος σιγή για τους πεσόντες μας.

Η εκδήλωση έληξε με τον Εθνικό Ύμνο και λιτάνευση της εικόνας της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας πέριξ του ναού.

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ΡΙΚ για την αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου μας.

https://www.youtube.com/watch?v=ozKaSj8gZ8g&feature=youtu.be