ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ανακοίνωση για τη 2η προέλαση του Αττίλα το 1974

Συμπληρώνονται 47 χρόνια από την κατάληψη της Κυθρέας και της Ευρύτερης Περιοχής της τον Αύγουστο του 1974 από τα στρατεύματα του τουρκικού Αττίλα κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής. Οι μνήμες πικρές από την προδοσία, τον θάνατο, τη βίαιη εγκατάλειψη των πατρογονικών εστιών και τη συνεχιζόμενη δοκιμασία της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας.

Ενθυμούμενοι σήμερα αυτή την τραγική επέτειο, διατρανώνουμε ακόμα μια φορά τη θέλησή μας για ελεύθερη επιστροφή στους ιερούς τόπους μας, υπό συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, για μια λύση του Κυπριακού που θα αρμόζει σε μια χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Δε δεχόμαστε την αδικία που συντελέστηκε το 1974 και έκτοτε, με την κατοχή του βόρειου τμήματος της πατρίδας μας και τα όσα δεινά αυτή έχει επιφέρει. Αγωνιζόμαστε για δικαιοσύνη και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου!

Παρακολουθούμε στενά και με μεγάλη ανησυχία τις εντεινόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και των εγκάθετών της στα κατεχόμενα, ιδιαίτερα με τον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. Καλούμε την Ε.Ε. καθώς και το Σ.Α. του ΟΗΕ να προχωρήσουν σε βήματα που θ’ απαιτήσουν την πρακτική εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και τερματισμό των παρανομιών, πράγμα που θα καταστήσει δυνατή την επανέναρξη των συνομιλιών για ειρηνική επίλυση του προβλήματος.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι ο αγώνας μας δεν πρόκειται να τερματιστεί, μέχρι τη μέρα που αυτός ο τόπος θα δει τη λύτρωση και θ’ αναπνεύσει τον αέρα της ελευθερίας, όπως ταιριάζει σε χώρα-μέλος της Ε.Ε.!

 

13 Αυγούστου, 2021