ΝΕΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αντίγραφο αγγείου από την Κυθρέα δωρήθηκε στον Πατριάρχη

Σε μία φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, η Τελετή Αναγόρευσης του Αρχιεπίσκοπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου, σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Οικουμενικό Πατριαρχείο δέχθηκε την μεγαλύτερη κυπριακή αποστολή για να τιμήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Μεγάλη Αίθουσα του Θρόνου στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι. Η απόφαση λήφθηκε από τη Σύγκλητο και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου το 2015 κατόπιν σχετικής εισήγησης-πρότασης, του αείμνηστου Καθηγητή Μιχάλη Πιερή, Κοσμήτορα τότε της Φιλοσοφικής Σχολής και Διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης περιένδυσε με την τήβεννο του Πανεπιστημίου τον Οικουμενικό Πατριάρχη και του προσέφερε ένα αντίγραφο αγγείου της περιόδου 1700-1600 π.Χ. από την περιοχή της Κυθρέας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε «το μεγαλύτερο δώρο ήταν η τιμή που κάνατε με την προσέλευσή σας, στο ταπεινό μου πρόσωπο και δι εμού στη μητέρα Εκκλησία».

Πηγή: https://ucyweb.ucy.ac.cy/pr/documents/Press_Releases/2022/SEPTEMBER_2022/BARTHOLOMAIOS12.09.22.pdf

Ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες το Πανεπιστήμιο Κύπρου.