ΝΕΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αποχαιρετήσαμε 48 χρόνια μετά τον ήρωα Χριστάκη Νικολαΐδη

Τον ήρωα Χριστάκη Φιλίππου Νικολαΐδη από τη Θεοτόκου Κυθρέας αποχαιρέτησε η οικογένεια και συντοπίτες του το Σάββατο, 14 Μαΐου 2022 στον Ι. Ν. των Αγίων Πάντων στη Μακεδονίτισσα, 48 χρόνια μετά τον άδικο χαμό του στην ηλικία των 19 χρόνων κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

Ο Χριστάκης, λοχίας τότε στο 256 Τάγμα Πεζικού, τραυματίστηκε θανάσιμα από ριπή πολυβόλου, ενώ βρισκόταν σε αποστολή εξουδετέρωσης εξοπλισμένου τουρκοκυπριακού θύλακα στο χωριό Ελιά στις 22 Ιουλίου. Η σορός του μεταφέρθηκε αρχικώς στο πρόχειρο νοσοκομείο Μόρφου και ακολούθως τάφηκε χωρίς την παρουσία της οικογένειάς του στο κοιμητήριο Μόρφου, όπου τάφηκαν και άλλοι πεσόντες της τουρκικής εισβολής. Όταν πληροφορήθηκαν την ηρωική του θυσία οι γονείς του επισκέφτηκαν μαζί με δύο αδέλφια του το κοιμητήριο και ο ιερέας που διενήργησε τις ταφές τούς υπέδειξε τον δικό του τάφο. Οι ίδιοι επισκέφτηκαν μετά τον Αστυνομικό Σταθμό Μόρφου, όπου και αναγνώρισαν τα προσωπικά του αντικείμενα. Η εκταφή των οστών του πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2016-2017 στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Ερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων. Δυστυχώς οι γονείς του και ένας εκ των αδελφών του έφυγαν χωρίς να μπορέσουν να τον αποχαιρετήσουν.

Στον σύντομο επικήδειο που εκφώνησε ο Δήμαρχος Κυθρέας, εξήρε τη μεγαλοψυχία και το φιλότιμο του μακαριστού Χριστάκη, ο οποίος έπεσε ηρωικώς στην προσπάθειά του να σώσει τραυματισμένο συμπολεμιστή και φίλο του. Μας πνίγει το παράπονο, ανέφερε, που όπως και με πολλούς άλλους Πεσόντες και ταυτοποιηθέντες Αγνοουμένους μας, δεν μπορούμε να τον κηδέψουμε και να τον θάψουμε σήμερα στη γενέτειρά του, εκεί που είναι θαμμένοι οι πρόγονοί του.

Στη δική του ομιλία, ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου αναφέρθηκε στις αξίες με τις οποίες γαλουχήθηκε ο Χριστάκης, ώστε να χύσει το αίμα του για την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας του. Είναι ιερό μας καθήκον, ανέφερε, να κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν ώστε όλοι οι συγγενείς των αγνοουμένων μας να πάρουν απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματα για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Χρειάζεται, τόνισε, να ληφθούν πρωτοβουλίες από τη διεθνή κοινότητα, ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να υπάρξει ειλικρινής συνεργασία της κατοχικής δύναμης για να δούμε ουσιαστική πρόοδο.

Τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη τους στο πρόσωπο του Χριστάκη εξέφρασαν όλοι οι πιστοί που μετείχαν στην ακολουθία, προσευχόμενοι για σύντομο τέλος των δεινών που ταλανίζουν τη μοιρασμένη πατρίδα μας. Η σορός του τάφηκε με τις πρέπουσες τιμές στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας. Αιωνία του η μνήμη! Αθάνατος!

Διαβάστε τον επικήδειο λόγο του Δημάρχου Κυθρέας εδώ:
Επικήδειος Χριστάκη Νικολαιδη

Δημοσίευμα Φοίβου Νικολαΐδη στον Φιλελεύθερο^J 17.5.22