ΝΕΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εγκρίθηκε η εγγραφή των κυθρεώτικων ζυμωμάτων στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Με ιδιαίτερη χαρά αλλά και ικανοποίηση λάβαμε την απόφαση της Ειδικής Επιτροπής για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά όπως εγκρίνει την εγγραφή των παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων της Κυθρέας στις κατηγορίες “κοινωνικές πρακτικές, τελετές και εορταστικές εκδηλώσεις” και “γνώσεις και πρακτικές για τη φύση και το σύμπαν”. Η αίτηση συνυποβλήθηκε από τους Δήμους Ακανθούς, Αθηένου, Λευκονοίκου και Κυθρέας, από τις κοινότητες Παλαιομετόχου, Πισσουρίου και Δοράς, από τον Όμιλο Κοιλανιωτών, καθώς και από το Μουσείο “Μύλοι Χατζηγιώρκη” και την εμπειρογνώμονα Θεανώ Κυπρή.

Ο Δήμος μας εκφράζει ξανά τις ευχαριστίες του σε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή και κυρίως στις Κυθρεώτισσες Πόπη Καραολιά Χριστοδούλου και Σταυρούλα Χρυσοστόμου Σάββα από τη Χαρδακιώτισσα, Ειρήνη Καραολιά Ανδρέου και Ανδρούλλα Σοφοκλέους Ρουσιά από τη Συρκανιά, Βάσω Φραγκούδη Ιωάννου από το Σαράγειο,  Ευαγγελία Παυλίδου Μιχαήλ από τον Άγιο Γεώργιο και τη μακαριστή Κυριακού Πηγιώτη από τη Χρυσίδα που μας έφυγε πρόσφατα, για την προβολή και ανάδειξη των κυθρεώτικων ζυμωμάτων σε τηλεοπτικά μέσα και αλλού. Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται επίσης για την οργάνωση και συντονισμό της προσπάθειας στην Ανθή Πέτσα Σαββίδου από τη Χρυσίδα, καθώς και στη συντονίστρια του Εικονικού Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, δρα Χρυσταλλένη Λαζάρου για την όλη συνεργασία και καθοδήγηση.

Φορείς και συνεχιστές της παράδοσης οι Κυθρεώτισσες, μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους ως προς την ετοιμασία αρτοποιημάτων όχι μόνο στον στενό τους οικογενειακό κύκλο αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Μπροστά στους κινδύνους που απειλούν ωστόσο το καθεστώς βιωσιμότητας της παραδοσιακής αυτής πρακτικής, ο Δήμος Κυθρέας και ο Όμιλος Γυναικών Περιοχής Κυθρέας  προωθούν διάφορα μέτρα προστασίας και μεταβίβασης του πολιτιστικού αυτού στοιχείου στις επόμενες γενιές, όπως διαλέξεις, προβολές, δημοσιεύσεις παραδοσιακών συνταγών και παραλλαγών τους σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, καθώς και βιωματικά εργαστήρια. Τα παραδοσιακά ζυμώματα ήταν εξάλλου ανέκαθεν συνυφασμένα με την καθημερινή ζωή της οικογένειας, αλλά και με τις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης και τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του ανθρώπου, όπως η γέννηση, ο γάμος, ο θάνατος και οι γεωργικές εργασίες.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συναιτητές!