ΝΕΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εκδήλωση «Μνήμης και Τιμής» Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2023 το βράδυ, σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης, η καθιερωμένη σεμνή εκδήλωση «Μνήμης και Τιμής» της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων (ΕΚΔ) στον ιερό χώρο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας, παρουσία του Υπουργού Άμυνας, κ. Γιωργάλλα, ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης.

Ο Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος τέλεσε κατ’ αρχάς Τρισάγιο εις μνήμην των πεσόντων και θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας και όλων όσων έφυγαν με τον πόνο της προσφυγιάς.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΔ, Δρ. Πέτρος Καρεκλάς, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, τόνισε ότι «παρ’ όλη όμως την πάροδο του χρόνου, δεν αλλάξαμε κατά βάθος καρδιά και στεκόμαστε ακόμα όρθιοι οι Εκτοπισμένοι στις επάλξεις του αγώνα, για να μην επικρατήσει η λήθη και για να παραμείνει η φλόγα του πόθου ελεύθερης επιστροφής στα πάτρια εδάφη, αναμμένη.  Γιατί πιστεύουμε ακράδαντα σ’ αυτό που χαρακτηριστικά έγραψε ο μεγάλος πρόγονός μας Όμηρος στην Οδύσσειά του, “δεν γνωρίζω κάτι καλύτερο από τη γη της πατρίδος μου”!»

Στη συνέχεια, στο βήμα προσήλθε ο Υπουργός Άμυνας για τη δική του ομιλία, κατά την οποία τόνισε ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια με στόχο την τελική δικαίωση του αγώνα μας για μια Κύπρο επανενωμένη στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών της Ε.Ε., χωρίς εξαρτήσεις και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της. (Το πλήρες κείμενο θα δοθεί στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Άμυνας).

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο, εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, ο Αρχηγός της ΕΦ καθώς και εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της ΕΛΔΥΚ, όπως και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων. Κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο από τους προσκεκλημένους καθώς και από τους Δημάρχους των Κατεχόμενων Δήμων και εκπρόσωπο του Δήμου Έγκωμης, αποδίδοντας έτσι τιμή σ’ όσους θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία του τόπου μας!
Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων
26 Ιουλίου 2023