ΝΕΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εορτασμός Αγίου Δημητριανού Επισκόπου Χύτρων

Τελέστηκε το περασμένο Σάββατο 5 Νοεμβρίου στον Ι. Ν. Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Δημητριανού Επισκόπου Χύτρων, του προστάτη Αγίου των προσφύγων. Δεκάδες Κυθρεώτες και εκτοπισμένοι της ευρύτερης περιοχής μετείχαν στην κατανυκτική ακολουθία, της οποίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Οι πιστοί προσκύνησαν τα Ιερά Λείψανα του Κυθρεώτη Ιεράρχη και το εικόνισμα της Παναγίας Χαρδακιώτισσας, κειμήλια που διασώθηκαν το 1974 από τον μακαριστό ιερέα της Χαρδακιώτισσας π. Κωνσταντίνο Παπαναστασίου και τον επίτροπο Μιχάλη Κυριάκου, και τα οποία φυλάσσονται έκτοτε στον ιερό ναό Παναγίας Παλλουριωτίσσης. Τον πανηγυρικό της εορτής εκφώνησε ο Αντιδήμαρχος Κυθρέας και Εκκλησιαστικός Επίτροπος Αγίας Μαρίνας, κ. Μάριος Ζαμπακίδης.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού αναπέμφθηκε δέηση υπέρ ανεύρεσης των αγνοουμένων μας και ταχείας επανόδου όλων των εκτοπισμένων στις εστίες τους. Τελέστηκαν επίσης μνημόσυνα όλων των τελειωθέντων κληρικών, διδασκάλων, δημάρχων, κοινοταρχών και πεσόντων κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες του γένους εκ Κυθρέας. Περνώντας κάτω από το εικόνισμα της Παναγίας, όλοι προσευχήθηκαν με τις πρεσβείες του Αγίου να έρθει η μέρα της απελευθέρωσης και επιστροφής στην κατεχόμενη κωμόπολη και στα γύρω χωριά της.

Ομιλία Αντιδημάρχου Κυθρέας στον Εσπερινό του Αγίου Δημητριανού, 5.11.22