ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΡΕΑΣ 2018

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες, φίλες και φίλοι!

Το Ημερολόγιό μας για το 2017 καταπιάστηκε με την Έκθεση “Κυθρέα η Γη των Χύτρων – Αρχαιότητες, Κειμήλια και Θησαυροί”, μια Έκθεση που συνέβαλε τα μέγιστα στη σφυρηλάτηση της μνήμης για την κατεχόμενη γη μας, ένα οδοιπορικό μνήμης και τιμής στην πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά. Το φετινό Ημερολόγιο για το 2018 συνεχίζει αυτή την πορεία, προβάλλοντας ένα τεράστιας σημασίας έργο στο παρελθόν για την Κυθρέα, την περιοχή της αλλά και όλη την Κύπρο. Συγκεκριμένα καταπιάνεται με το σύστημα διανομής του νερού του ξακουστού Κεφαλόβρυσου για άρδευση και λειτουργία 32 Νερόμυλων από πολύ παλιά κατά τους Βυζαντινούς χρόνους καθώς και μετά τον εκσυγχρονισμό του επί Φραγκοκρατίας και Ενετοκρατίας.

Δυστυχώς ούτε πριν ούτε στα πρώτα χρόνια μετά το 1974, προτού ο χρόνος και οι ανθρώπινες ενέργειες αφήσουν τα αρνητικά τους σημάδια στους 32 Νερόμυλους της Κυθρέας, δεν έγινε λεπτομερής φωτογράφιση, καταγραφή και εις βάθος μελέτη γι’ αυτό το σημαντικό “Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς”, χωρίς να παραγνωρίζεται η σημασία σχετικών και χρήσιμων πονημάτων που εκδόθηκαν. Ακόμη και ο εντοπισμός και η φωτογράφιση σήμερα απομειναρίων των Νερόμυλων της Κυθρέας μετά τη τουρκική εισβολή και κατοχή αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολο έργο. Η καταστροφή είναι ανεπανάληπτη! Προς τούτο εκφράζονται ιδιαίτερες ευχαριστίες σ’ όσους μόχθησαν γι’ αυτό το έργο, ιδιαίτερα στα μέλη της αρμόδιας Υπεπιτροπής του Δημοτικού μας Συμβουλίου αλλά και άλλους, με στόχο να “ξαναζωντανέψουμε” τους ξακουστούς Νερόμυλους της Κυθρέας!

Ευελπιστούμε ότι αυτό το Ημερολόγιο του Δήμου Κυθρέας θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση και στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν έστω και τώρα, για διάσωση ενός μοναδικού Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς με ιδιαίτερη οικονομική και άλλη σημασία για όλο το νησί μας στο παρελθόν.

Με φιλικούς και εγκάρδιους χαιρετισμούς,
Δρ Πέτρος Μ. Καρεκλάς
Δήμαρχος