ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Μήνυμα Δημάρχου για τα Χριστούγεννα 2023

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες, αγαπητές και αγαπητοί συντοπίτες,
φίλες και φίλοι,

Με τη λήξη της φετινής χρονιάς αναλογίζομαι πως πέρασαν 50 σχεδόν χρόνια από τη μέρα που εγκαταλείψαμε την αγαπημένη μας Κυθρέα, όπως και άλλα αγαπημένα μέρη της περιοχής, και βγήκαμε νέα τότε παιδιά στον αγώνα να κτίσουμε ένα μέλλον στην προσφυγιά. Μισό αιώνα πριν δε φανταζόμασταν ότι θα ριζώσουμε τελικά σε χώματα προσφυγικά, εξόριστοι στην ίδια μας την πατρίδα αλλά και εκτός, με τις αναμνήσεις μας να παιχνιδίζουν ανάμεσα στους ίσκιους των λεμονιών και στα κελαρύσματα των νερών…

Η Κυθρέα ήταν κατά γενική ομολογία τόπος «πλήρης χάριτος», έγραψε κάποτε ο Κυθρεώτης φίλος μου, εκπαιδευτικός και ποιητής, Νίκος Ορφανίδης, μ’ έναν ζωοδότη Κεφαλόβρυσο στο επίκεντρό της. Συμφωνώ μαζί του πως ήταν «ένας τόπος που υπήρξε δώρημα και ευλογία για όσους είχαν την τύχη να γεννηθούν και να ζήσουν σ’ αυτόν»! Τόσο οδυνηρά κοντά μας μέχρι σήμερα, που το συρματόμπλεγμα μοιάζει να σχίζει προκλητικά κι αδιάντροπα έναν δρόμο που διαβαίνουμε καθημερινά από παντού, από τον κάμπο της Μεσαρκάς ίσαμε τον γερο-Πενταδάκτυλο.

Καταθέτοντας λοιπόν νοσταλγικά αυτές τις λίγες σκέψεις και οδεύοντας μάλιστα προς το τέλος της δημαρχίας μου, εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου προς όλους εσάς που με αγωνία, πόνο και αγάπη αγωνίζεστε μαζί μας καθημερινά για να κρατήσουμε την Κυθρέα και τον κόσμο της ζωντανούς στη μνήμη και στην καρδιά όλων μας. Ευχαριστώ όλως ιδιαιτέρως τα δύο τελευταία Δημοτικά Συμβούλια της δημαρχίας μου και το προσωπικό του Δήμου που με ζήλο και αφοσίωση κρατούν τον προσφυγικό μας Δήμο σταθερό στις επάλξεις του αγώνα για απελευθέρωση και επιστροφή των εκτοπισμένων στις προγονικές τους εστίες. Μαζί όλοι επιτύχαμε πολλά, εύχομαι το ίδιο και για το μέλλον και κυρίως αυτό να εξελιχθεί σύντομα εκεί στην Κυθρέα και την περιοχή της, εκεί στις ρίζες μας!

Εύχομαι σε όλους ευλογημένα Χριστούγεννα και μια καλή νέα Χρονιά. Είθε ο Θεός να δώσει τέλος στα βάσανα του μαρτυρικού αυτού τόπου και να φέρει σύντομα την πολυπόθητη λευτεριά!

Δρ Πέτρος Μ. Καρεκλάς
Δήμαρχος Κυθρέας
και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής
Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας
Δεκέμβριος 2023