ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Μήνυμα Δημάρχου, εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθρέας, Δεκέμβρης 2020

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες, φίλες και φίλοι,

Το 2020 έφερε δυστυχώς απρόσμενες δυσχέρειες στην πραγματοποίηση διαφόρων δράσεων και εκδηλώσεων του Δήμου μας και της Συντονιστικής Επιτροπής Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας, και εμπόδισε μια πιο στενή επικοινωνία μαζί σας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Προσπαθήσαμε εντούτοις, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, να προβάλουμε την Κυθρέα και τον κόσμο της, να τιμήσουμε τους Αγίους της, να φωτίσουμε άγνωστες πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού της, να καταδικάσουμε τη συνεχιζόμενη κατοχή, τον εποικισμό και την καταστροφή της πολιτιστικής της κληρονομιάς και να τονώσουμε το αίσθημα για αντίσταση στην αδικία και διεκδίκηση των απαράγραπτων δικαίων και δικαιωμάτων μας.

Με την έκδοση των Πρακτικών του Β’ Επιστημονικού μας Συνεδρίου, ανοίξαμε νέα κεφάλαια στην έρευνα γύρω από την συμβολή της ιστορικής μας Κωμόπολης στην παιδεία και την πνευματική πρόοδο του τόπου. Γνωρίσαμε προσωπικότητες με σπάνιο ενεργητικό και προσφορά που ξεπέρασε τα όρια των ιστορικών Χύτρων.

Με την έκδοση του Ημερολογίου 2020 αφήσαμε την απαράμιλλη φύση της Κυθρέας και Περιοχής να ζωγραφίσει με τα χρώματά της μια γωνιά του τωρινού νοικοκυριού μας. Προετοιμάσαμε επίσης το νέο Ημερολόγιο για το 2021, προβάλλοντας και πάλιν τη φιλομάθεια και την έφεση των Κυθρεωτών στην εκπαίδευση και παιδεία, ως ευρύτερη έννοια πνευματικής καλλιέργειας.

Γίναμε μάρτυρες της ολοκλήρωσης της α΄ φάσης αναστήλωσης και συντήρησης της Εκκλησίας του Αγίου Ανδρονίκου στην Κυθρέα μας.

Αφουγκραστήκαμε ακόμα την ανάγκη των Κυθρεωτών να ζωντανέψουν βιώματα από τη γελόεσσα Κυθρέα και δημιουργήσαμε το πρώτο εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης ενηλίκων, που διακόπηκε δυστυχώς εξαιτίας της πανδημίας.

Πήγαμε τους δημότες μας στο θέατρο, για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να παραδειγματιστούν οι νεότεροι από όσα θλιβερά έγιναν το καλοκαίρι του 1974 με την παράσταση «Μανώλης» στο Θέατρο Χώρα στη Λευκωσία.

Γιορτάσαμε, έστω και διαφοροποιημένα λόγω της πανδημίας, την Αγία Μαρίνα τον Ιούλη, στο πλαίσιο των ετήσιων αντικατοχικών εκδηλώσεων, στέλνοντας ξανά το μήνυμα ότι ποτέ δε θα σταματήσουμε τον αγώνα για επιστροφή στην πατρώα γη.

Τιμήσαμε για μια ακόμα χρονιά στην προσφυγιά τους πεσόντες της Κυθρέας και Περιοχής της με το ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο και μια σεμνή τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων του Δήμου μας. Θυμηθήκαμε επίσης τους πολλούς ακόμη Αγνοούμενούς μας και προσευχηθήκαμε για επιτυχή διερεύνηση της τύχης τους.

Πραγματοποιήσαμε Αιμοδοσία εις μνήμην του μακαριστού Γιάννη Σαββίδη συμβάλλοντας στον αγώνα που διεξάγει καθημερινά ο τομέας της υγείας να θεραπεύσει και να περιθάλψει πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Δώσαμε την ευκαιρία σε κατοίκους της περιοχής Σολέας και όχι μόνο, να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα του Αγίου Δημητριανού ενεργώντας κατάλληλα ώστε να πραγματοποιηθεί η μεταφορά τους από τον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητριανού στη Φλάσου.

Βραβεύσαμε σε συνεργασία με τη Σχολική Εφορεία Κυθρέας, έστω και με κουτσουρεμένη εκδήλωση και με σεβασμό στα περιοριστικά μετρα λόγω πανδημίας, τους άριστους αποφοίτους της περσινής χρονιάς που κατάγονται από την εκπαιδευτική περιφέρεια Κυθρέας.

Συμμετείχαμε ακόμη με φυσική παρουσία αλλά και διαδικτυακά σε σωρεία εκδηλώσεων της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, της Ένωσης Δήμων Κύπρου, της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας και άλλων Οργανώσεων, εκφράζοντας τη θέληση ολόκληρου του προσφυγικού κόσμου για απελευθέρωση και επιστροφή στις πατρογονικές εστίες. Ο Δήμος μας εκπροσωπήθηκε σε διάφορες εκδηλώσεις και Εθνικά Μνημόσυνα αδελφών εκτοπισμένων Δήμων, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία του σε διάφορες πολιτικές επαφές με κόμματα, φορείς και άλλες προσωπικότητες από την Κύπρο και το εξωτερικό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Βοηθήσαμε και φέτος οικονομικά μέσω του «Ταμείου Ευημερίας Κυθρεωτών» που εγκαθιδρύσαμε, πολλούς συνδημότες μας που έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα στις περιόδους γιορτών.

Αποχαιρετήσαμε, τέλος, με σεβασμό και αγάπη εκδημήσαντες και πρώην αγνοούμενους συντοπίτες μας.

Προγραμματίσαμε και θέλαμε να κάναμε πολύ περισσότερα, όμως οι συνθήκες δεν μας το επέτρεψαν. Είμαστε ωστόσο περήφανοι, γιατί παρά τις αντιξοότητες που παρουσιάζουν οι καιροί που διανύουμε, καταφέραμε να διατηρήσουμε τους δεσμούς τόσο μεταξύ μας, όσο και με τη γενέτειρα γη μας.

Αγωνιζόμαστε όλοι με συνέπεια ώστε να τερματιστεί η παράνομη τουρκική κατοχή και προσευχόμαστε ο Θεός με τις πρεσβείες του Προστάτη των Προσφύγων, Αγίου Δημητριανού, να επιτρέψει να πάμε σύντομα πίσω στην αγαπημένη μας Κυθρέα και σ’ όλη την κατεχόμενη γη μας.

Ευχόμαστε η νέα χρονιά να φέρει λύτρωση τόσο από την πανδημία την οποία διερχόμαστε, όσο και κυρίως από τα κατοχικά στρατεύματα, κάτω από τα οποία στενάζουν τα κατεχόμενα εδάφη μας. Με ενότητα, πίστη, εγκαρτέρηση, αλλά και αγωνιστικότητα, μπορούμε να πετύχουμε πολλά!

Καλή νέα χρονιά ευχόμαστε σε όλες και όλους σας!

Δρ Πέτρος Μ. Καρεκλάς,

Δήμαρχος Κυθρέας και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας