ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Ο Αρτέμης Χατζηπαναγής από την Κυθρέα

του Πέτρου Στυλιανού,  εφημ. Ο Φιλελεύθερος, 7 Απριλίου 2021.

Μας έφυγε πριν από λίγες μέρες κι ο φίλτατος  Πανεπιστημιακός καθηγητής της Ιατρικής στις ΗΠΑ, όπου λαμπρά σταδιοδρόμησε, Αρτέμης Χατζηπαναγής από την Κυθρέα. Ο γράφων γνώρισε τον Αρτέμη, όταν ο εκλιπών διετέλεσε ιδρυτής και πρώτος  Πρόεδρος της ΟΧΕΝ Κυθρέας – μέλος του Δ. Συμβουλίου της κι ο γράφων- από την έπαλξη της οποίας αγωνίστηκε για το παγκύπριο το καθολικό αίτημα του Κυπριακού λαού για απελευθέρωση και συνένωσή  του με τον ελεύθερο μητροπολιτικό ελληνισμό.

Ήταν τότες που η ΟΧΕΝ –  και παράλληλα κι η ΟΧΕΝ Κυθρέας, μ’ επικεφαλής τον Α. Χατζηπαναγή και στενό συνεργάτη του τον Κυθρεώτη εκπαιδευτικό Θεόδουλο Ακαρθιώτη, που, συνάρσει θεία, εγκατέλειψε κι αυτός τα εγκόσμια πριν από λίγα κοστετράωρα – ανέπτυσσεν παγκύπρια μιαν έντονην θρησκευτική, κοινωνική κι εθνική δραστηριότητα. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της αυτών ο Α. Χατζηπαναγής διοργάνωνε συγκεντρώσεις στην ΟΧΕΝ Κυθρέας – που στεγαζόταν σε ανώι επιβλητικού κτιριακού δομήματος στ’ ανατολικά κράσπεδα του Σαραγιού της Κυθρέας, σε μερικές από τις οποίες μετακαλούσε διακεκριμένους παράγοντες του θρησκευτικού κινήματος, που ανέπτυσσαν τεκμηριωμένες θέσεις πάνω στο εθνικό μας πρόβλημα καθώς και ζητήματα συναπτόμενα με την παγκύπρια χριστιανική κίνηση.

Ο γράφων θα καταγράψει επίσης από τις πλείστες με τον εκλιπόντα αναθυμίσεις από την Αθήνα και την Κυθρέα, δυο μονάχα στιγμιότυπα από τη σκλαβωμένη χιλιομύριστη κωμόπολη : Τις άλλοτε αποφθεγματικές /  ευφυολογικές ατάκες του και ρήσεις κι άλλοτες τις σοβαρές τοποθετήσεις του στα εν εξελίξει κυπριακά εθνικά / πολιτικά δρώμενα, όταν δεκαοχτάχρονοι κι εικοσάχρονοι περιδιαβάζαμε στις θερινές διακοπές τον καινούργιο πλαγιόδρομο του Σαραγιού της Κυθρέας ή κι όταν τρυγούσαμε τους συγγενικούς οπωροκηπευτικούς λειμώνες στα νοτιοανατολικά της κωμόπολης κράσπεδα…

Ο Αρτέμης διατέλεσε επίσης, στη συνέχεια, Πρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ενώσεως Κυπρίων (ΕΦΕΚ) κατά τη διετία 1950-51  και 1951-52 – με μέλος του πενταμελούς Διοικητικού της Συμβουλίου και τον γράφοντα – που προωθούσε το αίτημα της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα σε συνεργασία με τα Διοικητικά Συμβούλια των Ελληνικών Πανσπουδαστικών Συνδέσμων με τα γνωστά παναθηναϊκά συλλαλητήρια κι υπομνήματα προς τους αρμόδιους Έλληνες αλλά και ξένους παράγοντες.

Ο Αρτέμης  εξασφάλισε κατά τη διάρκεια της διετούς Προεδρίας του στην ΕΦΕΚ αριθμό θέσεων  Κυπρίων φοιτητών στον «Οίκον Φοιτητού»  του Πανεπιστημίου Αθηνών (που στεγαζόταν στην εμβληματική οδό Πατησίων αριθμός 97, στην Αθήνα), με τον γράφοντα, μάλιστα, να θυμάται τη συμπερίληψή του στον κατάλογο των ενοίκων του «Οίκου Φοιτητού», μαζί με τους πιο κάτω Κύπριους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών:  Πάτροκλο Σταύρου, Θάσο Σοφοκλέους, Γιώργο Χατζηγεωργίου και Παύλο Χατζημιχαήλ (από την Ακανθού, οι δυο τελευταίοι) και Σταύρον Αυξέντη από την Αθηαίνου.

Συγκλονιστικότερη όμως υπήρξεν η σταδιοδρομία και η προσφορά του Αρτέμη Χατζηπαναγή στην ιατρική επιστήμη, όταν μετά την αποφοίτησή του  από την Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, με την εξίσου συγκλονιστική προσφορά του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, με την ουσιαστική βοήθεια του οποίου επιτεύχθηκαν σημαντικοί οικοδομικοί σχεδιασμοί στην ιατρική πτέρυγα του πανεπιστημιακού συγκροτήματος, έργα που στο διηνεκές θα φέρουν τιμητικά το γενναιόδωρο της συναφούς προσφοράς του…

Σημ.: Το φωτογραφικό στιγμιότυπο λήφθηκε μετά το πέρας της δημοσιογραφικής διάσκεψης με την οποία επιστεγάστηκε η ευγενής δωρεά του μακαριστού Αρτέμη Χατζηπαναγή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου στις 5 Οκτωβρίου 2015 στην αίθουσα Συγκλήτου του κτηρίου Αναστάσιος Γ. Λεβέντης.

Σχετικό άρθρο: “Ο Κυθρεώτης γιατρός δρ Αρτέμης Χατζηπαναγής”, της Ανθής Πέτσα-Σαββίδου, περιοδικό “Ελεύθερη Κυθρέα” τ. 111, Δεκ. 2015.

Δρ Αρτέμης Χατζηπαναγής