ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ο Διαπραγματευτής ενημέρωσε Κατεχόμενους Δήμους και Κοινότητες για το Κυπριακό

Κατ’ εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Διαπραγματευτής για το Κυπριακό, κ. Αντρέας Μαυρογιάννης, δέχτηκε τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων καθώς και Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων, χθες Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνάντηση παρέστη και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Κυριάκος Κούσιος.

Η συνάντηση είχε ως κύριο θέμα την ενημέρωση των Κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων για το Κυπριακό ενόψει της «Άτυπης Διάσκεψης» στη Γενεύη. Ο Διαπραγματευτής εξέφρασε τις κύριες θέσεις, τους στόχους αλλά και τις ρεαλιστικές προσδοκίες που έχει η Ε/Κ πλευρά καθώς και η Κυπριακή Δημοκρατία από την επικείμενη διάσκεψη. Στόχος παραμένει πάντοτε η άρση του αδιεξόδου και το να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις προς επίλυση του Κυπριακού στη βάση πολλάκις διακηρυγμένων βασικών αρχών.

Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία και εμείς να εκφράσουμε τις κύριες θέσεις μας επί του Κυπριακού. Δηλώθηκε για μια ακόμη φορά ότι υποστηρίζεται λύση η οποία θ’ απαλλάσσει τη χώρα μας από την κατοχή, θα προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, την επιστροφή των προσφύγων σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας. Η λύση πρέπει οπωσδήποτε να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, χωρίς “εγγυήσεις” τρίτων και επεμβατικά δικαιώματα. Εκφράστηκαν ταυτόχρονα και κάποιες ανησυχίες για την επικείμενη “Άτυπη Διάσκεψη” στη Γενεύη, λόγω των καθόλα απαράδεκτων θέσεων που εκφράζει η τουρκική πλευρά για 2 κράτη ή συνομοσπονδία και οι οποίες είναι εκτός του γνωστού πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών που διεξάγονταν οι μέχρι τώρα ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων επέδωσε επίσης Υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις βασικές θέσεις της στο Κυπριακό και για διάφορα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον προσφυγικό κόσμο ώστε αυτά να μελετηθούν και να μεθοδευθεί η επίλυσή τους το συντομότερο.

Τέλος διαμηνύθηκε από την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας η πρόθεση μετά τη Διάσκεψη στη Γενεύη να προγραμματιστεί νέα συνάντηση μαζί μας ώστε να ενημερωθούμε για τ’ αποτελέσματά της και για να συζητηθούν τα προσφυγικά θέματα που εγείρονται στο Υπόμνημα που έχουμε υποβάλει.

Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων

23 Απριλίου, 2021