ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Πραγματοποιήθηκε το Β΄ Επιστημονικό Συνέδριο του Δήμου μας

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2018, στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου το Β΄ Επιστημονικό Συνέδριο του Δήμου Κυθρέας με τίτλο: “Η Πνευματική Κυθρέα”. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκ μέρους του οποίου παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης εκ μέρους του Πρύτανη ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πέτρος Παπαπολυβίου, καθώς και ο Δήμαρχος Κυθρέας, δρ Πέτρος Καρεκλάς.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν 11 διακεκριμένοι επιστήμονες-ερευνητές, οι οποίοι  ανέπτυξαν θέματα σχετικά με την εκπαίδευση, την πνευματική ζωή, την αγιολογική παράδοση και τις τέχνες στην Κυθρέα του 20ού αιώνα, ενώ σκιαγραφήθηκε το έργο Κυθρεωτών με πανελλήνια ακτινοβολία, όπως π.χ. του θεολόγου Χαρίλαου Παπαϊωάννου, του σατιρικού ποιητή Ιωάννη Περδίου, του νομικού και λογοτέχνη Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, της εκπαιδευτικού και πρώην διευθύντριας του Παρθεναγωγείου Φανερωμένης Ελένης Χρήστου και άλλων.

Η ποικιλία των θεμάτων και η εμπλουτισμένη με οπτικό υλικό παρουσίαση των ανακοινώσεων κράτησαν αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ φανερή ήταν η συγκίνηση από την παρουσίαση πτυχών της πνευματικής ζωής της Κυθρέας του 20ού αιώνα. Στη συζήτηση που ακολούθησε δόθηκε η ευκαιρία στους ακροατές να σχολιάσουν και να καταθέσουν προσωπικές απόψεις και μαρτυρίες πάνω στα όσα ακούστηκαν από τους ομιλητές.

Αναμένεται η έκδοση των πρακτικών του Συνεδρίου από τον Δήμο μας μέσα στο 2019.

(φωτογραφίες: Ευπραξία Καρεκλά)

Διαβάστε τον Χαιρετισμό του Δημάρχου Κυθρέας, δρα Πέτρου Καρεκλά, πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Χαιρετισμός Δημάρχου Κυθρέας