ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στους μύλους της Τζυρκάς κι οι απαλέτες…

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ψες βράδυ, 4.4.24, στην “Παλιά Αγορά Παλλουριώτισσας” η εκδήλωση παρουσίασης του Ανατύπου «Οι νερόμυλοι του Κεφαλόβρυσου της Κυθρέας», το οποίο πρόσφατα εξέδωσε ο Δήμος μας. Πρόκειται για μέρος της πολυσέλιδης μελέτης των Γιάννη Κυπρή, Κώστα Οικονομίδη και του αείμνηστου Χρήστου Δημητρακόπουλου «Οι νερόμυλοι της Κύπρου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εν Τύποις και αποτελεί αξιόλογη συνεισφορά στην κυπρολογική βιβλιογραφία, ιδιαίτερα όσον αφορά στους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας του τόπου μας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο οποίος τόνισε πως τέτοιες αξιέπαινες πρωτοβουλίες κρατούν ζωντανές τις μνήμες και μεταδίδουν βιώματα στη νέα γενιά, που δε γνώρισε τους κατεχόμενους τόπους μας.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Ανδρέας Γρηγορίου, αναφερόμενος στη διαχρονικά μεγάλη σημασία των νερόμυλων για την Κυθρέα και την ευρύτερη περιοχή της, υπογράμμισε πως τέτοιες εκδηλώσεις αποτυπώνουν τον πολιτισμό, την κληρονομιά μας και τις θύμησες των κατεχόμενων εδαφών μας, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν τον οικονομικό, αλλά και κοινωνικό ρόλο του αγροτικού τομέα μας στη διαμόρφωση της σύγχρονης κοινωνίας.

Ο Δήμαρχος Κυθρέας, δρ Πέτρος Καρεκλάς, συνεχάρη στον δικό του χαιρετισμό τους ερευνητές για το πολύτιμο έργο που έχουν δημοσιεύσει κι ευχήθηκε να βρεθούν μιμητές, ώστε να συντηρηθούν και να αναδειχθούν ακόμη περισσότερo τα μνημεία αυτά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που αποτελούν και μέρος της συλλογικής μνήμης όλων των Κυθρεωτών.

Στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Κυπρή παρουσίασε εκ μέρους των συγγραφέων τα στάδια της πολυετούς έρευνας που διεξήχθη, καθώς και τον πολυσέλιδο τόμο στον οποίο καταγράφονται και απεικονίζονται όσοι νεόμυλοι έχουν εντοπιστεί, ή αναφέρονται σε πηγές, ανά το παγκύπριο. Ακολούθως παρουσίασε τα καινούργια στοιχεία που έχουν εντοπιστεί για τους νερόμυλους της Κυθρέας, τους οποίους απαριθμεί σε 34, περισσότερους από κάθε άλλη περιοχή της Κύπρου. Ακολούθησε σύντομη προβολή με στιγμιότυπα από τη συντήρηση και λειτουργία του νερόμυλου του Κύριλλου στη Γαλάτα.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από απαγγελία ποιημάτων και ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη Χορωδία του Δήμου Κυθρέας υπό τη διεύθυνση του κ. Δημήτρη Κωνσταντίνου, με ταυτόχρονη προβολή στιγμιοτύπων από ταινία του Κύρου Ρωσσίδη χρονολογίας 1973 στην πλατεία του περίφημου Κεφαλόβρυσου της Κυθρέας.

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΡΕΑΣ
5.4.2024