ΝΕΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συνάντηση Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε χθες το απόγευμα σε συνάντηση ολιγομελείς Αντιπροσωπείες της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων (Π.Ε.Π.) και της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων. Την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Δρ. Πέτρος Μ. Καρεκλάς, Δήμαρχος Κυθρέας και ο Αντιπρόεδρος κ. Βίκτωρας Χατζηαβραάμ, Δήμαρχος Μόρφου.
Προς την Πρόεδρο Σακελλαροπούλου επεξηγήθηκε ο ρόλος που διαδραματίζουν οι Κατεχόμενοι Δήμοι στην προσφυγιά καθώς και ο τρόπος λειτουργίας τους και κατατέθηκαν σε συντομία βασικές θέσεις της Επιτροπής προς την κατεύθυνση ειρηνικής επίλυσης το συντομότερο του Κυπριακού, η οποία θα τερματίσει την τουρκική κατοχή, θ’ αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου και θα επιτρέπει την επιστροφή στις πατρογονικές εστίες υπό συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας. Επίσης καταδικάστηκαν έντονα οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας τόσον στη ξηρά και ιδιαίτερα ο επιχειρούμενος εποικισμός της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου κατά παράβαση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και ζητήθηκε η εντατικοποίηση των προσπαθειών για παρεμπόδιση μιας τέτοιας εξέλιξης, όσον ασφαλώς και στη θάλασσα (έρευνες και γεωτρήσεις στα χωρικά ύδατα και ΑΟΖ της Κύπρου).
Τέλος τονίστηκε το πόση ανάγκη έχει ο Κυπριακός Ελληνισμός να νιώθει την Ελλάδα δίπλα του, με συγκεκριμένο και πρακτικό τρόπο, στον αγώνα που διεξάγει για τερματισμό της κατοχής και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ’ όλη την κυπριακή επικράτεια.
Επισυνάπτεται φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελλάδας.
Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων
22 Σεπτεμβρίου, 2020