ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τελετή εγκαινίων της Έκθεσης “Κυθρέα, η γη των Χύτρων” (25/10/2016)

Στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στη Λευκωσία τελέστηκαν την Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016, τα εγκαίνια της έκθεσης “Κυθρέα, η γη των Χύτρων. Αρχαιότητες, κειμήλια και θησαυροί”, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κυθρέας και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νικος Αναστασιάδης στην παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδος κ. Φωτόπουλου, του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χ. Γεωργιάδη, βουλευτών, εκπροσώπων των κομμάτων, Δημάρχων και Κοινοταρχών, του Μητροπολίτη Βόστρων και Εξάρχου του Παναγίου Τάφου κ. Τιμόθεου και πλήθους κληρικών, της Εφόρου Μουσείων του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του Διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, εκπροσώπων του Αρχηγού της Αστυνομίας, προέδρων πνευματικών σωματείων και συνδέσμων, του κ. Σ. Ζακχαίου της Ρωσικής Τραπέζης RCB και της προέδρου του Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Λεβέντη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ψαλτική παρέμβαση για τους Αγίους της Κυθρέας από τον Χορό Ψαλτών «Κύπριοι Μελωδοί» της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος υπό τη διεύθυνση του Ευάγγελου Γεωργίου. Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νικος Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Κυθρέας, δρ Πέτρος Καρεκλάς, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, δρ Χαράλαμπος Χοτζάκογου και ο επίσκοπος Χύτρων, κ. Λεόντιος. Ακολούθησε η τελετή επίδοσης των Καταλόγων της έκθεσης στους εκπροσώπους Πολιτείας και Εκκλησίας, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Υπουργό Οικονομικών, στον Επίσκοπο Χύτρων και στον Μητροπολίτη Βόστρων από τον δρα Πέτρο Καρεκλά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στα περίπου 500 εκθέματα, τα οποία διέθεσαν για την έκθεση εκκλησιαστικοί και κρατικοί φορείς, μουσεία, καθώς και δεκάδες εκτοπισμένοι Κυθρεώτες. Αρχαιότητες και εκκλησιαστικοί θησαυροί παραχωρήθηκαν για τους σκοπούς της Έκθεσης από το Κυπριακό Μουσείο και το Βυζαντινό Μουσείο Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ αντιστοίχως, ενώ αντικείμενα λαϊκής τέχνης παραχωρήθηκαν από το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.

Σε δύο μεγάλα και σε δύο μικρά πρώην κελλιά της παλαιάς Αρχιεπισκοπής ξεδιπλώνεται η ιστορία του Δήμου και του κόσμου της Κυθρέας σε ισάριθμες ενότητες. Στην Α΄ παρουσιάζεται ο Δήμος της Κυθρέας, οι δημόσιες υπηρεσίες, οι επαγγελματικές δραστηριότητες, η συμμετοχή στους εθνικούς αγώνες, οι πνευματικές ενασχολήσεις και οι κοινωνικές εκδηλώσεις. Στη Β΄ ενότητα παρουσιάζονται οι Αρχαίοι Χύτροι μέσα από διασωθείσες αρχαιότητες και στη Γ΄ η Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Κυθρέα, μέσα από εικόνες που μετέφεραν από την Κυθρέα οι πρόσφυγες ή που επαναπατρίσθηκαν μετά από δικαστικούς αγώνες, ιερά κειμήλια, βιβλία, κεραμικά, νομίσματα, αλλά και σύγχρονους πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν τους ναούς της κωμόπολης. Στη Δ΄ ενότητα σκιαγραφείται η καθημερινή ζωή στην Κυθρέα, όπως ξεδιπλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των Κυθρετών μέσα από αντικείμενα που είτε έφτιαχναν οι ίδιοι, είτε αγόραζαν και χρησιμοποιούσαν στις ασχολίες τους ή έκαναν πιο άνετη τη ζωή τους.

Τη γενική εποπτεία της Έκθεσης είχαν εκ μέρους του Δήμου Κυθρέας ο Δήμαρχος, δρ Πέτρος Καρεκλάς και ο δρ Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, Πρόεδρος τουΔιοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών. Την επιστημονική και οργανωτική επιμέλεια της Έκθεσης είχαν οι δρ Ιωάννης Ηλιάδης, δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου και η Ανθή Πέτσα-Σαββίδου. Η έρευνα του υλικού έγινε από την Ανθή Πέτσα-Σαββίδου, ενώ η μουσειολογική μελέτη από τον δρα Ιωάννη Ηλιάδη. Η επιστημονική επιμέλεια του Καταλόγου της Έκθεσης έγινε από τον δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου και τον δρα Ιωάννη Ηλιάδη.