ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Τοποθέτηση Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων στην 1η τακτική Συνεδρία της τον φετινό χρόνο,  συζήτησε κατά προτεραιότητα τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Εκφράστηκε κατά κύριο λόγο ανησυχία από όλους για το γεγονός ότι η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς απροκάλυπτα πλέον προβάλλουν τις διχοτομικές αξιώσεις τους για λύση του Κυπριακού, οι οποίες διαφοροποιούν το πλαίσιο λύσης που καθόρισαν μέχρι σήμερα διάφορα Ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού. Οι αξιώσεις αυτές παραγνωρίζουν επίσης το γεγονός ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου η λύση θα πρέπει να συνάδει με τις αρχές και αξίες της.

Η πρόσφατη τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σε Έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ουδόλως ικανοποίησε, κάνοντας απλή παράθεση των θέσεων των δύο πλευρών. Για να επιτύχει η Διάσκεψη που αναμένεται προσεχώς να συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας, θεωρούμε πως πρέπει προηγουμένως να ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητούνται θέσεις των πλευρών εκτός του καθορισμένου μέχρι σήμερα πλαισίου.

Οι Κατεχόμενοι Δήμοι κάνουν ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι ουδέποτε θα αποδεχτούν λύση που θα σφραγίζει τη διχοτόμηση της χώρας μας (2 κράτη ή Συνομοσπονδία) και θα αντιταχθούν σθεναρά με όλα τα εις τη διάθεσή τους νόμιμα μέσα, ώστε να αποτρέψουν μια τέτοια καταστροφική εξέλιξη. Επιδίωξή μας είναι μια λύση που να διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματά μας και πρώτιστα την ελεύθερη επιστροφή στους κατεχόμενους σήμερα τόπους μας!

 

Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων
18 Ιανουαρίου, 2021