ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

9η Ιουλίου 1821: Η τελευταία γνωστή εγκύκλιος του εθνομάρτυρα Κυπριανού απευθυνόταν στους Κυθρεώτες

Στις 16 Μαΐου του 1821, ανάμεσα στις απειλές και βιαιοπραγίες των οθωμανικών στρατευμάτων για εκφοβισμό και αποτροπή οποιασδήποτε ένοπλης εξέγερσης στο νησί ύστερα από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός προέτρεπε τους Χριστιανούς του κατηλλικίου Κυθρέας να αφιερώνουν τις ελπίδες τους “εις το ανεξιχνίαστον πέλαγος της ευσπλαχνίας” του Θεού, τηρώντας ταυτόχρονα ευπείθεια στους αφέντες της νήσου “διά την φύλαξιν και προστασίαν των ραγιάδων”. Τα πιο πάνω πληροφορούμαστε από το τελευταίο γνωστό έγγραφο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού πριν τη μαρτυρική του εκτέλεση στις 9 Ιουλίου, μαζί με τους μητροπολίτες Πάφου Χρύσανθο, Κιτίου Μελέτιο και Κυρηνείας Λαυρέντιο.

Ως γνωστόν, η ανιψιά του Αρχιεπισκόπου Ευδοκία παντρεύτηκε στην Κυθρέα τον Αντώνη του Κονόμου και η κόρη τους Χατζημαριού παντρεύτηκε τον Ττοουλή της Φραγκούς, από την οποία και πήρε τ’ όνομά της η συνοικία του Φραγκομαχαλά. Στην επιστολή του αυτή ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνεται με θερμή πατρική αγάπη στους υπόδουλους Χριστιανούς της Κυθρέας, συνιστώντας τους να προσέχουν τα ενδύματα τους να είναι “σεμνά και ραγιάδικα” και να μην υποπέσουν “εις το παραμικρόν ελάττομα μήτε μέ λόγον, μήτε μέ έργον, διότι όποιος εις τοιούτους καιρούς είναι απρόσεκτος εις τους λόγους του ή εις τα έργα του, παιδεύεται με κεφαλικήν τιμωρίαν”.

Οι πατρικές νουθεσίες και αυστηρές προτροπές του Αρχιεπισκόπου προς το ποίμνιό του για αποφυγή της τουρκικής βαρβαρότητας δεν εμπόδισαν τον ίδιο να βαδίσει εκουσίως την οδό του μαρτυρίου, όπως χιλιάδες άλλοι ιεράρχες έπραξαν από τους χρόνους της πρώτης εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος προσήλθε στο μαρτύριο με τις φράσεις “Κύριε ελέησον, Χριστέ ελέησον”, και δίδαξε με το ένδοξο παράδειγμα της θυσίας του το μεγαλείο της ορθόδοξης πίστης.

Η εγκύκλιος του Αρχεπισκόπου Κυπριανού όπως δημοσιεύθηκε σε αφιερωματικό τεύχος του περιοδικού “Ελεύθερη Κυθρέα” το 2021 με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Βρείτε εδώ άρθρο του Κυθρεώτη Στέλιου Κούκου για τον Ιερομάρτυρα Κυπριανό.