ΣΗΜΑΝΤΙΚΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για τους μικρούς μας φίλους! Η πρώτη παιδική έκδοση του ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΡΕΑΣ μόλις κυκλοφόρησε!

Πώς περνούσαν τη μέρα τους στην Κυθρέα οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας όταν ήταν πιτσιρίκια; Με ποιες εργασίες καταγίνονταν σε κάθε εποχή; Ποιες αναμνήσεις τους μοιράζονται με τα εγγόνια τους σε κάθε ευκαιρία με μάτια που λάμπουν από ενθουσιασμό και γεμίζουν από νοσταλγία;

Τα βιώματα της παιδικής του ηλικίας στην Κυθρέα αλλά και τις οδυνηρές εμπειρίες του από τον πόλεμο εξιστορεί ο παππούς του βιβλίου μας στην Αριάδνη και τ’ αδέρφια της τα κρύα βράδια δίπλα στο τζάκι. Μια ζωή πλούσια με τα λίγα και γεμάτη με τα μικρά. Με τους ήχους των τρεχούμενων νερών, τις γεύσεις των φρεσκοψημένων άρτων, τις ανάμικτες μυρωδιές του ξύλου, της πέτρας και των λεμονανθών.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παραδίδει ο Δήμος μας στα χέρια των νεαρών αναγνωστών το πρώτο του παιδικό βιβλίο, με την ελπίδα να γνωρίσουν και να αγαπήσουν όλα αυτά που δεν έζησαν από τον κατεχόμενο τόπο καταγωγής τους. Να εξοικειωθούν με τις έννοιες της εισβολής, της κατοχής και της προσφυγιάς, να ψάξουν το παρελθόν της οικογένειάς τους, να νιώσουν δική τους την Κυθρέα – την κάθε κατεχόμενη γωνιά του τόπου μας. Ένα βιβλίο με ζωηρή εικονογράφηση και συμβολισμούς, που θέλει να ταξιδέψει τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας στον κόσμο της Κυθρέας πριν την εισβολή, αλλά και που εύχεται να κατευθύνει με απλότητα και κατανοητό τρόπο τη διδασκαλία των τραγικών γεγονότων της πρόσφατης ιστορίας μας από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Καλό ταξίδι λοιπόν με τον παππού και… Καλή επιστροφή!

“Ο παππούς μου είναι από… την Κυθρέα”

Κείμενο: Χρυσόθεμις Παπακωνσταντίνου
Εικονογράφηση: Χριστίνα Καρεκλά
Σελίδωση – Ψηφιοποίηση και επεξεργασία εικόνων – Εξώφυλλο: π. Θωμάς Κωστή
Εκδοτική παραγωγή: Εκδόσεις Κέραμος
Εκδότης: Δήμος Κυθρέας

Διαβάστε εδώ κριτική του Απ. Κουρουπάκη στην Καθημερινή”:
https://www.kathimerini.com.cy/gr/politismos/biblio/1-paramythias-afigiseis

Κριτική της Χρ. Χατζηπαναγή στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο, 24.7.22.
phileleftheros 24.7.22_1 page
phileleftheros 24.7.22_2 page