ΣΗΜΑΝΤΙΚΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιορτάσαμε και φέτος την Αγία Μαρίνα στην προσφυγιά

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 16.7.21 το απόγευμα στις 6.30μ.μ. η καθιερωμένη ετήσια Αντικατοχική Εκδήλωση των Κυθρεωτών, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κυθρέας και η Συντονιστική Επιτροπή Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας, με την ευκαιρία του εορτασμού της Αγίας Μαρίνας Κυθρέας.
Αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου, των Οργανωμένων Συνόλων και των Κοινοτικών Συμβουλίων Κυθρέας και Περιοχής επέδωσε κατ΄ αρχάς Ψήφισμα σε αξιωματικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο οδόφραγμα Μιας Μηλιάς προς τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών. Με αυτό καλείται τόσον ο ίδιος όσον και η διεθνής κοινότητα να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να επιτευχθεί μια λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τις βασικές αρχές και αποφάσεις του ΟΗΕ, η οποία θ’ απαλλάσσει τη χώρα μας από την τουρκική κατοχή, θα τερματίζει τις «εγγυήσεις» τρίτων και τις όποιες επεμβατικές πρόνοιες και θα επιτρέπει την ελεύθερη επιστροφή των εκτοπισμένων σε συνθήκες ασφάλειας, ελευθερίας και αξιοπρέπειας στους τόπους τους.
Στη συνέχεια τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Μαρίνας στον παρακείμενο Ιερό Ναό Αγίου Πολυδώρου Καϊμακλίου, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. Στην ακολουθία παρέστησαν εκπρόσωπος του Πρέσβη της Ελλάδος, εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Εθνικής φρουράς, της ΕΛΔΥΚ, άλλοι αξιωματούχοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Οργανωμένων Συνόλων κ.λπ.
Μετά το πέρας του εσπερινού τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή εις μνήμην όσων θυσιάστηκαν το 1974 και ακολούθησε απαγγελία ποιήματος από τον Κυθρεώτη ποιητή Νίκο Ορφανίδη. Ακολούθως στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Κυθρέας και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, δρ Πέτρος Καρεκλάς, αναφέρθηκε στη συμβολή των Κυθρεωτών στον αγώνα για την εθνική παλιγγενεσία που φέτος γιορτάζεται, και κάλεσε λαό και ηγεσία να συσπειρωθούν στον αγώνα της απελευθέρωσης με αλληλεγγύη, ομόνοια, σθένος και αποφασιστικότητα, ακολουθώντας το παράδειγμα των επιφανών και αφανών ηρώων του 1821 και όλων των εθνικών αγώνων που διεξήγαγε η Κύπρος διαχρονικά. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, τόνισε, παρά να επιμείνουμε σταθερά σε μια ειρηνική αναζήτηση λύσης, η οποία θα επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους αυτού του νησιού ν’ απολαμβάνουν ό,τι όλοι οι υπόλοιποι λαοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Την κύρια ομιλία εκφώνησε ο Υπουργός Εξωτερικών, δρ Νίκος Χριστοδουλίδης και η όλη εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.