ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΡΕΑΣ 2021

Αγαπητές Συνδημότισσες, αγαπητοί Συνδημότες, Φίλες και Φίλοι!

«Παιδεία είναι ο κυβερνήτης του βίου» είχε πει κάποτε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Ο σπόρος εκείνος που φυτεύθηκε και καλλιεργήθηκε από τον άνθρωπο για αιώνες, ώστε σήμερα να μπορούμε να μιλούμε για πολιτισμό, πρόοδο και ανάπτυξη.

Οι Κυθρεώτες αντιλήφθηκαν πολύ νωρίς την ανάγκη να θεμελιώσουν την οργάνωση της κοινωνίας τους στη στέρεα βάση της παιδείας, γι’ αυτό και ίδρυσαν σχολεία ήδη από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η πρόοδος στην εκπαίδευση ακολούθησε πολύ γοργούς ρυθμούς χάρη στη φιλομάθεια των Κυθρεωτών, με μεγάλο αριθμό να ακολουθεί ανώτερη εκπαίδευση στελεχώνοντας έπειτα τα σχολεία, τους μορφωτικούς συλλόγους, τις βιβλιοθήκες και τους διάφορους πνευματικούς και πολιτιστικούς ομίλους της κωμόπολης και ολόκληρου του νησιού μας. Δίκαια η Κυθρέα απέκτησε τη φήμη της «δασκαλομάνας».

Με αυτές τις σκέψεις αποφασίσαμε να αφιερώσουμε το φετινό ημερολόγιο αφενός στην εκπαίδευση, που ως στενότερη έννοια περιλαμβάνει τη φοίτηση και άσκηση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κυθρέας, αφετέρου στην παιδεία, την ευρύτερη πνευματική καλλιέργεια και μόρφωση των κατοίκων μέσα από ποικίλες πνευματικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες δυστυχώς διακόπηκαν με τον βίαιο ξεριζωμό του 1974.

Είθε οι όμορφες ιστορικές στιγμές που προβάλλει το φωτογραφικό υλικό του φετινού ημερολογίου να επαναληφθούν σύντομα σε μια ελεύθερη και απαλλαγμένη από τα κατοχικά στρατεύματα Κυθρέα και περιοχή της, αλλά και σ’ όλη την κατεχόμενη γη μας!

Ευχαριστίες εκφράζονται προς όλους που βοήθησαν με διάφορους τρόπους για την έκδοση αυτή, ιδιαίτερα στον Αντιδήμαρχο Μάριο Ζαμπακίδη και τους Δημοτικούς Συμβούλους Ευαγγελία Μιχαήλ και Κυριάκο Έλληνα, καθώς και την ερευνήτρια Ανθή Πέτσα-Σαββίδου.

 

Με φιλικούς και εγκάρδιους χαιρετισμούς

καθώς και ευχές για ένα υγιές και ευτυχές 2021,

Δρ Πέτρος Μ. Καρεκλάς,

Δήμαρχος

 

Calendar 2021