ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΡΕΑΣ 2023

Χαιρετισμός Δημάρχου

Σε «έργα χειρών Κυθρεωτών» είναι φέτος αφιερωμένο το Ημερολόγιο του Δήμου μας. Έργα της υπομονής και έργα της αγάπης. Έργα ανθρώπων που έσπειραν, όργωσαν, φύτεψαν, καλλιέργησαν και πότισαν με τον ιδρώτα και το αίμα τους τα άγια χώματα της Κυθρέας. Μα και έργα τέχνης λεπτοδουλεμένα και καλαίσθητα, λιτά ή αρχοντικά που έφτιαξαν με μεράκι «μαστόρισσες» νοικοκυρές, για την προίκα της κόρης ή το στόλισμα του κυθρεώτικου νοικοκυριού.

Τα μεταξωτά, τα υφαντά και τα κεντήματα που φτιάχνονταν σε οικοτεχνική βάση στην Κυθρέα συνθέτουν ένα μεγάλο κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς γενικότερα και ιδιαίτερα της παραδοσιακής χειροτεχνίας. Χάρη στο άφθονο νερό του Κεφαλόβρυσου που επέτρεπε και την εκτεταμένη καλλιέργεια της συκαμιάς, η Κυθρέα ήταν γνωστή από τον Μεσαίωνα για τη μεγάλη παραγωγή μεταξιού. Γράφει το 1835 Αμερικανός ιεραπόστολος που επισκέπτεται την Κυθρέα (Ρίτα Σεβέρη 2016): «Η κοιλάδα είναι γεμάτη μικρά χωριά και περιβόλια μουριών. Εδώ οι μουριές δεν επιτρέπεται να μεγαλώνουν όπως τα άλλα δένδρα. Όταν έρθει η εποχή για το μάζεμα των φύλλων, εδώ κόβουν τα κλαδιά με τα φύλλα και μένει μόνο ένας κορμός. Αργότερα αυτός θα ξεπετάξει νέα κλαδιά». Κυθρεώτες έμποροι εκμεταλλεύονταν τον μεταξόσπορο μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Σε μελέτη του ο μακαριστός Χριστόδουλος Πέτσας αναφέρει ότι «το 1942 ο Σεβέρης (έμπορος των κουκουλιών) από τη Λευκωσία συγκέντρωσε μέσω του αντιπροσώπου του κ. Αριστόδημου Σ. Μαλαού (από την Κυθρέα) 2.500 οκ. κουκούλια προς 6 σελ. την οκά και τα έσετιλε στο Ισραήλ για εξαγωγή μεταξιού που χρησιμοποιόταν στην κατασκευή αλεξιπτώτων». Μα και στη ραπτική που ασκούσαν πλέον και σε βιοτεχνική βάση, η Κυθρέα ανέδειξε ράφτριες και ράφτες ξακουστούς για την τέχνη και την ποιότητα της δουλειάς τους.

Ευχόμαστε η περιήγηση αυτή στα μοτίβα παραδοσιακών υφαντών και κεντημάτων της Κυθρέας να ξυπνήσει θύμησες ευχάριστες και ν’ αναζωπυρώσει τη φλόγα του πόθου επιστροφής στις προγονικές εστίες. Ευχαριστώ θερμά όσους συνέβαλαν στη δημιουργία και του φετινού Ημερολογίου και εύχομαι σε όλους κάθε καλό για το 2023!

Με φιλικούς και εγκάρδιους χαιρετισμούς,
Δρ Πέτρος Μ. Καρεκλάς, Δήμαρχος


CALENDAR 2023