Πρόεδρος: Λουκάς Ορφανίδης

Μαραθώνος 42, 2413 Έγκωμη

τηλ: 99 432006


Ιστορία

Ο Πνευματικός Αθλητικός Όμιλος Κυθρέας ΠΑΟΚ ιδρύθηκε στην Κυθρέα στις 11 Μαρτίου του 1962, όταν η νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία έκανε τα πρώτα της βήματα, από μια ομάδα προοδευτικών κατοίκων της κωμόπολης Κυθρέας, πιστών στις ελληνοχριστιανικές αξίες. Το σωματείο, που είναι εθνικό, πνευματικό και αθλητικό, έχει σκοπό να καλλιεργήσει πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, να διαδώσει τον αθλητισμό, να αναπτύξει το αθλητικό πνεύμα, να ενισχύσει το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των μελών και να συμβάλει στην πνευματική τους πρόοδο. Η πραγματοποίηση των στόχων του επιδιώκεται με τη διοργάνωση αθλητικών αγώνων, πνευματικών, κοινωνικών και αθλητικών εκδηλώσεων καθώς και με την επικοινωνία και συνεργασία με άλλα σωματεία της Κυθρέας και της ευρύτερης περιοχής της.

Μετά από πολλές μετακινήσεις, το Σωματείο στεγάστηκε τελικά στον ίδιο χώρο που πρωτοξεκίνησε, στο καφενείο του μ. Ανδρέα Ελευθερίου και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1974.

Τα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου ήταν 80. Στα πρώτα Διοικητικά Συμβούλια διετέλεσαν οι πιο κάτω: Ανδρέας Κανικλίδης, Κώστας Λοίζου, Γιάννης Παπανδρέου, Κώστας Σαββίδης, Γαβριήλ Λουκαίδης, Κλείτος Συμεωνίδης, Κώστας Φωτίου, Κώστας Μιχαήλ, Τάκης Παναγή, Κυριάκος Ρούσος, Κώστας Κανικλίδης, Ανδρέας Γεωργιάδης, Γεώργιος Σταύρου.

Στα χρόνια πριν από την τουρκική εισβολή η δράση του Σωματείου ήταν πλουσιότατη και πολυποίκιλη. Το Σωματείο πρωταγωνιστούσε σε όλες τις εκδηλώσεις που γίνονταν στην Κυθρέα, ενώ μέλη του ήταν σημαντικοί παράγοντες της κωμόπολης.

Με την ίδρυσή του συγκρότησε ποδοσφαιρική ομάδα, που διακρίθηκε για το ήθος, την αθλητοπρέπεια και τις επιδόσεις της. Μερικοί από τους παλιούς ποδοσφαιριστές του Σωματείου ήταν οι πιο κάτω:

Κώστας Φραγκούδης (Τυρίμος), Κώστας Φωτίου, Αντώνης Χριστοδούλου (Καραός), Γεώργιος Χαζηγιάγκου, Γεώργιος Σταύρου, Μιλτιάδης Κολιός, Ανδρέας Κανικλίδης, Ανδρέας Χριστοφορίδης, Μίκης Κουής, Αντωνάκης Γιαγκούδης, Κλείτος Συμεωνίδης, Κώστας Λοίζου, Χρίστος Ζαμπακίδης, Πέτρος Παπαδάκης, Ανδρέας Κ. Φιλιππίδης, Κυριάκος Ρούσος, Ανδρέας Φραγκούδης, Κώστας Πετρίδης, Σταύρος Ορφανού, Γιαννακός Ορφανού, Ζανέτος Λουκαίδης.
Από τους προπονητές εξάλλου που βοηθούσαν την ποδοσφαιρική ομάδα του Σωματείου, κατά περιόδους, αναφέρουμε τους μ. Κώστα Σαββίδη, Τεύκρο Σαββίδη, Λουκά Καλογήρου, Ιωάννη Σαββίδη και Ευάγγελο Συμεωνίδη.

Η ποδοσφαιρική ομάδα συμμετείχε στο περιφερειακό πρωτάθλημα Κυθρέας που διοργάνωνε το ΕΔΜΑ (Ενιαίο Δημοκρατικό Μέτωπο Αναδημιουργίας). Στο πρωτάθλημα αυτό συμμετείχαν εκτός από της ποδοσφαιρικές ομάδες των άλλων δυο Σωματείων της Κυθρέας και οι ποδοσφαιρικές ομάδες των χωριών Νέου Χωρίου, Εξω Μετοχίου, Τραχωνίου, Παλαικύθρου, Τύμπου,Μαραθοβούνου, Αγκαστίνας, Αφάνειας και Δικώμου. Για σειρά ετών και μέχρι το 1974 συμμετείχε στο πρωτάθλημα της ΕΠΟΠΛ. Πάντοτε διακρινόταν στις ψηλές θέσεις του ομίλου που συμμετείχε.

Γύρω στο 1969 άρχισαν να διοργανώνονται από τον ΠΑΟΚ, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ετήσιοι περιφερειακοί αγώνες στίβου που γινόντουσαν στο γήπεδο του Δημοτικού Σχολείου της Τούμπας. Οι αγώνες αυτοί τελούνταν στη μνήμη του Κώστα Σαββίδη, που σκοτώθηκε στις ταραχές του 1963-64, και ο οποίος υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Σωματείου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας. Προς τιμήν του πήραν και οι αγώνες την ονομασία τους και ονομάστηκαν περιφερειακοί αγώνες «Τα Σαββίδεια». Στους αγώνες αυτούς συμμετείχαν χωριά της γύρω περιοχής, όπως το Νέο Χωρίο, το Τραχώνι, το Έξω Μετόχι, το Δίκωμο κ.α. Σε όλες αυτές τις διοργανώσεις το Σωματείο αναδείχθηκε πολύνικες.

Το Σωματείο συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις, όπως στους εορτασμούς των εθνικών επετείων, σε θεατρικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Παράλληλα διοργάνωνε ετήσιους χορούς και εκδρομές σε διάφορα μέρη της Κύπρου όπως τη Χαλεύκα, το Τρόοδος κ.α. Τα παλιά μέλη του Σωματείου θυμούνται με πολλή συγκίνηση τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου, της 28ης Οκτωβρίου, της 1ης Απριλίου, τις χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές εκδηλώσεις, τις παγκοινοτικές εκδηλώσεις, τις χοροεσπερίδες κ.λπ.

Ο ΠΑΟΚ στάθηκε μπροστάρης σ’ όλους τους αγώνες που διεξήγαγε η πατρίδα μας. Ο πυρήνας που συνέβαλε στην ίδρυση του Σωματείου αποτελείτο από αγωνιστές του 1955-59. Στη διάρκεια της τουρκικής ανταρσίας του 1963-64 και κατά την εισβολή του 1974 μέλη του Σωματείου στάθηκαν φρουροί στις επάλξεις και έδειξαν απαράμιλλη φιλοπατρία. Κατά τα γεγονότα του 1963-64 έχασε τη ζωή του ο Κωστάκης Σαββίδης, που ήταν από τα πιο δραστήρια μέλη του Σωματείου. Κατά την τουρκική εισβολή του 1974 θυσιάστηκαν οι Χριστάκης Νικολαΐδης , Σωτήρης Χ’ Κυριάκου και Αντώνης Κορέλλης, ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, καθώς και οι Σταύρος Σταυράκης και Χριστάκης Χριστοφίδης, σεμνά και φιλότιμα μέλη του Σωματείου. Σε ώρα καθήκοντος (άσκηση Εθνικής Φρουράς) έχασε τη ζωή του ο Λοχαγός Νίκος Ζαμπακίδης, ένα ξεχωριστό τέκνο του ΠΑΟΚ.

Μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974 το Σωματείο προσφυγοποιήθηκε όπως και κωμόπολή μας. Το Σωματείο επαναδραστηριοποιήθηκε στην προσφυγιά στις 19-10-1988, ύστερα από πρωτοβουλία παλιών στελεχών του. Η επαναδραστηριοποίηση του ΠΑΟΚ είχε ως στόχο να φέρει σε επαφή τα μέλη και τους φίλους του, να συσφίξει τις σχέσεις όλων των Κυθρεωτών, να καλλιεργήσει το αθλητικό ιδεώδες, να βοηθήσει στον κοινωνικό τομέα αλλά κυρίως να αγωνιστεί για την επιστροφή στη γενέθλια γη και να βοηθήσει στη διατήρηση της μνήμης της κατεχόμενής μας κωμόπολης.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ήταν πολλές. Το εκάστοτε Συμβούλιο του Σωματείου έχοντας την αρωγή των μελών και φίλων του ΠΑΟΚ κατάφερε να υλοποιήσει πολλούς από τους στόχους του και να δώσει στον ΠΑΟΚ τη χαμένη του αίγλη.

Κατάφερε να φέρει κοντά του τους Κυθρεώτες, πράγμα πολύ σημαντικό, μια και η συνεχής επικοινωνία και συνεργασία με τους κατοίκους της γενέθλιας γης , είναι απόλυτα αναγκαία για τη διατήρηση της μνήμης της κατεχόμενης κοινότητας μας για τον αγώνα για επιστροφή. Καλλιέργησε το αθλητικό πνεύμα με την ίδρυση ομάδων χειροσφαίρισης και επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Δημιούργησε τμήμα νέων, οργάνωσε σειρά διαλέξεων ποικίλου ενδιαφέροντος, δημιούργησε τράπεζα αίματος για όλους τους Κυθρεώτες και πρωτοστάτησε στη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής Περιοχής Κυθρέας, οργανώνοντας παράλληλα αντικατοχικές εκδηλώσεις.

Το Σωματείο στεγάζεται σήμερα σε ιδιόκτητο οίκημα στον Στρόβολο, ο θεμέλιος λίθος του οποίου κατατέθηκε την Κυριακή, 20 Μαΐου 2001, και τα εγκαίνια τέλεσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Τάκης Κληρίδης στις 2 Φεβρουαρίου 2003.

Τέλος, το Σωματείο προχώρησε στην ανέγερση μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων Κυθρεωτών στο προαύλιο του οικήματος, ως ελάχιστο φόρο τιμής απέναντι σ’ εκείνους που έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας μας και σ’ εκείνους που έδωσαν τον αγώνα τον καλό και χάθηκαν είτε στις πλαγιές του μαχαιρωμένου πενταδάκτυλου είτε σε κάποια γωνιά της κατεχόμενης γης μας. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν από τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Μάριο Κάρογιαν, τον Μάιο του 2010.