ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Πραγματοποιήθηκε το Β΄ Επιστημονικό Συνέδριο του Δήμου μας

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2018, στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου το Β΄ Επιστημονικό Συνέδριο του Δήμου Κυθρέας με τίτλο: “Η Πνευματική Κυθρέα”. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκ μέρους του οποίου παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης εκ μέρους του Πρύτανη ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πέτρος Παπαπολυβίου, καθώς και ο Δήμαρχος Κυθρέας, δρ Πέτρος Καρεκλάς.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν 11 διακεκριμένοι επιστήμονες-ερευνητές, οι οποίοι  ανέπτυξαν θέματα σχετικά με την εκπαίδευση, την πνευματική ζωή, την αγιολογική παράδοση και τις τέχνες στην Κυθρέα του 20ού αιώνα, ενώ σκιαγραφήθηκε το έργο Κυθρεωτών με πανελλήνια ακτινοβολία, όπως π.χ. του θεολόγου Χαρίλαου Παπαϊωάννου, του σατιρικού ποιητή Ιωάννη Περδίου, του νομικού και λογοτέχνη Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, της εκπαιδευτικού και πρώην διευθύντριας του Παρθεναγωγείου Φανερωμένης Ελένης Χρήστου και άλλων.

Η ποικιλία των θεμάτων και η εμπλουτισμένη με οπτικό υλικό παρουσίαση των ανακοινώσεων κράτησαν αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ φανερή ήταν η συγκίνηση από την παρουσίαση πτυχών της πνευματικής ζωής της Κυθρέας του 20ού αιώνα. Στη συζήτηση που ακολούθησε δόθηκε η ευκαιρία στους ακροατές να σχολιάσουν και να καταθέσουν προσωπικές απόψεις και μαρτυρίες πάνω στα όσα ακούστηκαν από τους ομιλητές.

Αναμένεται η έκδοση των πρακτικών του Συνεδρίου από τον Δήμο μας μέσα στο 2019.

(φωτογραφίες: Ευπραξία Καρεκλά)

Χαιρετισμός Δημάρχου Κυθρέας, δρα Πέτρου Καρεκλά, στο Β΄ Επιστημονικό Συνέδριο του Δήμου Κυθρέας ” Η Πνευματική Κυθρέα” στις 3 Νοεμβρίου 2018, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το 2015 πραγματοποιήθηκε μετά από άρτια πιστεύουμε οργάνωση το Α΄ Επιστημονικό Συνέδριο του Δήμου μας στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100χρονά του (1915-2015). Η ιδιαίτερα επιμελημένη και εμπλουτισμένη με φωτογραφικό υλικό έκδοση των Πρακτικών του το 2016 προσέθεσε, θέλουμε να πιστεύουμε, ένα σημαντικό εργαλείο στην έρευνα για την ιστορία της κατεχόμενης Κωμόπολής μας, της  Κυθρέας, διαδόχου Πόλης των Αρχαίων Χύτρων. Ο ανεξάντλητος πλούτος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κυθρέας, η μακραίωνη ιστορία της και η συμβολή της στην πνευματική ανάπτυξη του τόπου μας οδήγησαν στο να επικεντρωθούμε φέτος σ’ ένα από τα επιμέρους θέματα που αναπτύχθηκαν στο πρώτο Συνέδριο, αυτό της «Πνευματικής Κυθρέας». Ένα κεφάλαιο που δύσκολα μπορεί κανείς να παρακάμψει, μιλώντας για έναν τόπο που έχει γεννήσει εκατοντάδες εκπαιδευτικούς, επιστήμονες, ποιητές, καλλιτέχνες, λαϊκούς τεχνίτες, ζωγράφους, συνεχιστές των τοπικών παραδόσεων και άλλους σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους.

Δεν είναι τυχαίο, ότι σε σκοτεινούς και δίσεκτους καιρούς, σημαντικές μορφές Κυθρεωτών φωτίζουν και στηρίζουν με το έργο τους την κοινωνία ολόκληρου του νησιού. Η μεγάλη και θεοφόρος μορφή του Αγίου Δημητριανού, Επισκόπου Χύτρων, προβάλλει στους χαλεπούς αιώνες των αραβικών επιδρομών σαν άγγιγμα παραμυθίας, λυτρωτής της αιχμαλωσίας και Προστάτης των Προσφύγων. Για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες παραμένει ευήκοος στις ικεσίες των προσφύγων, φωτεινός οδοδείκτης στον αγώνα για δικαίωση και επιστροφή. Υψηλού αναστήματος προσωπικότητα επί Τουρκοκρατίας ο δάσκαλος Πιέρος, σπουδασμένος στην περίφημη Σχολή του Φαναρίου, ο οποίος και  εισάγει τότε νέες διδακτικές μεθόδους και αναπτύσσει στη συνέχεια εμπορικές δραστηριότητες στη Μικρά Ασία,  ενισχύοντας το φιλανθρωπικό του έργο ανάμεσα στους συντοπίτες του. Ο κατάλογος μακρύς και ανεξάντλητος. Ευχόμαστε το Συνέδριο αυτό, που εξ ανάγκης περιορίζεται σε μερικά μόνο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος θέματα και προσωπικότητες, να γίνει το εφαλτήριο για πλέον εκτενή έρευνα και μελέτη του πλούσιου παρελθόντος της Κυθρέας στον χώρο του πνεύματος και του πολιτισμού.

«Οὐδεν ἄρ’ ἦν φίλτερον ἄλλο πάτρης» (δεν υπάρχει τίποτα πιο αγαπημένο από την πατρίδα) κατά τον αρχαίο Μεγαρέα ποιητή Θέογνη. Ναι, το ‘νιωσαν πολλές φορές αυτό οι κατατρεγμένοι Κυθρεώτες, όσοι κατάφεραν μ’ ένα μποξά στο χέρι να κτίσουν πάλι τις ζωές τους στην προσφυγιά. Κι όμως, στον σύγχρονο κόσμο οι λέξεις τούτες ίσως να μη λένε τίποτα πια στους πλείστους νέους μας, που γεννήθηκαν στις ελεύθερες περιοχές. Κι αυτή την αγάπη για τον τόπο, που μόνο βιωματικά μπορεί κανείς πλέον να μεταδώσει, είναι χρέος μας να τη μεταλαμπαδεύσουμε σαν κομμάτι του εαυτού μας. Ένα κομμάτι που έχει βάναυσα ξεριζωθεί αφήνοντας το σώμα μας διαμελισμένο, όπως και τη μικρή μας πατρίδα.

Χαιρόμαστε που παλαιοί και νεότεροι ερευνητές έχουν για τους σκοπούς του Συνεδρίου μαζέψει καινούργιο πρωτογενές υλικό, ώστε να εμπλουτίσουν έτι περισσότερο τις γνώσεις μας για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Χαιρόμαστε ακόμα γιατί αυτή η προσπάθεια ενώνει ερευνητές, αναγνώστες και ακροατές σ’ ένα ταξίδι αναζήτησης των ψηφίδων που συνθέτουν το μωσαϊκό της μακραίωνης, ανεμοδαρμένης  ιστορίας μας.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,  αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες,

φίλοι και φίλες,

Το άδικο που μας βαραίνει εδώ και τέσσερις και πλέον δεκαετίες δεν μπορούμε μόνοι δυστυχώς να το ανατρέψουμε. Μπορούμε όμως να συνεχίσουμε με το δόρυ του πνεύματος και του πολιτισμού τον αγώνα ενάντια στη λήθη, μ’ όλα τα έστω λιγοστά μέσα που διαθέτουμε. Ας αφήσουμε σήμερα τον Ονήσιλο να μας μιλήσει από τα βάθη των αιώνων, κι ας μην κωφεύουμε στο κάλεσμά του. Θέλουμε να σκάψουμε τους Αρχαίους Χύτρους. Θέλουμε να αναστηλώσουμε τον Άγιο Ανδρόνικο και τους άλλους Ιερούς Ναούς μας. Θέλουμε να αναστήσουμε με τα χέρια μας τους κήπους, τα περιβόλια και τις περιουσίες μας. Θέλουμε να αναβλύσει ξανά ο Κεφαλόβρυσος. Στέλλουμε σήμερα  για μια ακόμα φορά το μήνυμα στον Τούρκο κατακτητή  ότι τίποτα δεν πρόκειται να ξεχαστεί, όσο κι αν η μηχανή του χρόνου και η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας μεθοδικά δουλεύουν για το αντίθετο. Δε νεφελοβατούμε και δεν παραβλέπουμε τα όσα οδυνηρά ο χρόνος επιφέρει. Βλέπουμε όμως μακριά και θέλουμε ο λαός μας, όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι αυτού του νησιού, να ζήσουν εν ειρήνη αλλά και εν δικαιοσύνη σε μιαν ευημερούσα Ευρωπαϊκή πατρίδα! Γι’ αυτό και απαιτούμε η Κύπρος να γίνει ένα «κανονικό» κράτος, χωρίς στρατό κατοχής, αμφισβητούμενες «εγγυήσεις» και «προστάτες» με επεμβατικά δικαιώματα.

Ευχαριστούμε τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας που έθεσε το Συνέδριό μας υπό την αιγίδα του και τον φίλτατο  Υπουργό Οικονομικών που τον εκπροσωπεί σήμερα,   το Πανεπιστήμιο Κύπρου και κυρίως τον φίλο αναπλ. καθ. Πέτρο Παπαπολυβίου για τη στενή συνεργασία που είχαμε όλους αυτούς τους μήνες. Ευχαριστώ επίσης το Δημοτικό μας Συμβούλιο, τα Οργανωμένα Σύνολα, το προσωπικό και τους συνεργάτες του Δήμου καθώς και ιδιαίτερα όλους τους Ομιλητές, που πρόθυμα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας να ερευνήσουν και να παρουσιάσουν το θέμα τους. Θερμά ευχαριστώ επίσης τους Συντονιστές, το ΡΙΚ ως χορηγό επικοινωνίας και γενικά όλα τα Μ.Μ.Ε. για την προβολή του Συνεδρίου του κατεχόμενου Δήμου μας.

Εύχομαι σε όλους ένα γόνιμο και ωφέλιμο από κάθε άποψη  Συνέδριο!