ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Αθανάσιος Παπαϊωάννου: Ο Κυθρεώτης που πέταξε πάνω από την “Αετοφωλιά”

Τιμήθηκαν χθες, 11 Νοεμβρίου 2020, σε μια σεμνή τελετή στο Μνημείο των Κυπρίων πεσόντων του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου οι Κύπριοι πεσόντες και πολεμιστές των δύο παγκοσμίων πολέμων.

Για τους Κυθρεώτες, η «Μέρα Ανάμνησης» ή «Μέρα της παπαρούνας», όπως είναι γνωστή, φέρνει στον νου τα ανδραγαθήματα μιας προσωπικότητας της Κυθρέας με σπάνιο ενεργητικό, υποσμηναγού της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου: Ο λόγος για τον κύριο Αθανάσιο Παπαϊωάννου.

Γνωρίσαμε τον ενενηνταεφτάχρονο σήμερα κύριο Παπαϊωάννου τέσσερα χρόνια πριν, όταν για τους σκοπούς της Έκθεσης Κειμηλίων που συνδιοργάνωσε ο Δήμος μας με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, ο κ. Παπαϊωάννου πρόσφερε πρόθυμα τη στολή μάχης, την επίσημη στολή αξιωματικού με τρία πολεμικά παράσημα, το ημερολόγιο πτήσεων πολεμικών επιχειρήσεων (flying log book), το βιβλιάριο Royal Αirforce service and release book καθώς και μετάλλια, παράσημα και ασπίδες, με τα οποία τον τίμησαν κατά καιρούς η κυβέρνηση της Κύπρου αλλά και ξένων κρατών.

Ο κ. Παπαϊωάννου στην τελετή λήξης της έκθεσης “Κυθρέα, η γη των Χύτρων”, στις 3 Οκτωβρίου 2017 στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στη Λευκωσία.

Αξέχαστη μένει για μας μέχρι σήμερα η στιγμή που ανακάλυπτε μέσα στις τσέπες της στολής του, την ίδια εκείνη ώρα που μας παρέδιδε τα κειμήλιά του για να φιλοξενηθούν στην έκθεση, μια μικρή ελληνική σημαία φτιαγμένη από τον ίδιο με άσπρες και γαλάζιες κορδέλες, μαζί με φύλλο ημερολογίου του 1947 κι ένα φύλλο δάφνης μέσα σε φακελάκι. Τα μάτια του ζωηρά και ξάστερα σαν τη μέρα που έμπαινε στο καράβι για να φτάσει στην Αγγλία, όπου έμελλε να περάσει με επιτυχία τη δεκαοκτάμηνη εκπαίδευσή του στην αεροπορία.

Αυτός λοιπόν είναι ο Κυθρεώτης που τον Απρίλιο του 1945, 22 χρονών νέος, λίγο πριν την παράδοση της Γερμανίας πετούσε με αεροπλάνο της RAF πάνω από το Μπερχτεσκάντεν, το άντρο του Χίτλερ στις βαυαρικές Άλπεις, κυνηγώντας τον ίδιο τον φύρερ. Οι οκτώ επιδρομές εναντίον της Γερμανίας καθώς και δύο επιχειρήσεις ελέους στην Ολλανδία που συνοψίζουν την πολεμική του δραστηριότητα, περιλαμβάνονται στο βιβλίο που εξέδωσε το 2011, Η ζωή μου. Πολλά άλλα βιβλία του έχουν εκδοθεί, αφήνοντας ευτυχώς την παρακαταθήκη και το στίγμα ενός ανθρώπου, του οποίου οι περιπέτειες θα μπορούσαν να γυριστούν σε ταινία.

Διαβάστε σχετικό δημοσίευμα του Στέλιου Γ. Συκαλλίδη στο περιοδικό Ελεύθερη Κυθρέα τ. 101 (Γεν.-Αύγ. 2012), 22-29 πατώντας εδώ: Σ. Συκαλλίδη, Θανάσης Παπαϊωάννου, ο υποσμηναγός της ΡΑΦ από την Κυθρέα

 

Σχετικό δημοσίευμα:

Ανδρέας Γιαννακού: «Η Σαχάρα νόμιζες ότι ήταν θάλασσα»