ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΡΕΑΣ 2013

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΡΕΑΣ

Αγαπητοί μας, Συνδημότες και Συνδημότισσες!
Πέρασε ακόμα μια χρονιά στην προσφυγιά και ο δρόμος για απελευθέρωση της γη μας παραμένει δύσβατος και κακοτράχαλος. Όμως δεν μας εγκαταλείπει η ελπίδα και η πίστη ότι με επιμονή, αγωνιστικότητα και προσήλωση σε αρχές θα μπορέσουμε τελικά να φτάσουμε στη δικαίωση και επιστροφή στην πατρογονική γη, την άλλοτε “κεκαλλωπισμένη, γελόεσσα” ΚΥΘΡΕΑ μας. Θα ήθελα τόσον προσωπικά όσον και εκ μέρους όλου του Δημοτικού Συμβουλίου να ευχαριστήσω αυτούς που συνέβαλαν στην ετοιμασία αυτού του θαυμάσιου Ημερολογίου του Δήμου Κυθρέας για το 2013 και ιδιαίτερα τους Γεώργιο Ν. Χατζηκυριάκου, Κώστα Καδή, Κωνσταντίνο Κουνναμά, Ηρώ Κουζάλη και ξεχωριστά τους Χρίστο Χ. Γεωργιάδη και το Δημοτικό Σύμβουλο Μάριο Ζαμπακίδη.

Επίσης ευχόμαστε από καρδιάς
ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΕΙΘΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΦΥΣΗΞΕΙ Ο ΑΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΓΗ ΜΑΣ!

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Δρ. Πέτρος Μ. Καρεκλάς
Δήμαρχος

 

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΘΡΕΩΤΙΚΗ ΦΥΣΗ

Όαση πραγματική στα ριζά της οροσειράς του Πενταδακτύλου, στο βορειοδυτικό μεταίχμιο της πεδιάδας της Μεσαορίας, η ευρύτερη περιοχή της Κυθρέας, με την τεράστια ποικιλία βιοτόπων και ενδιαιτημάτων της, με γενεσιουργό παράγοντα το ζωογόνο Κεφαλόβρυσο, αποτελούσε μια από τις πλουσιότερες σε βιοποικιλότητα περιοχές της Κύπρου αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα. Η ποικιλία μικροκλιμάτων επέτρεπε την ύπαρξη στην περιοχή σπάνιων φυτικών ειδών, από ερημικά μέχρι τροπικά και υποτροπικά, ενώ τα υδρόβια και παρυδάτια είδη αποτελούσαν φαινόμενο μοναδικό και πολύτιμη φυσική κληρονομιά. Μοναδικά στον κόσμο φυτικά είδη, όπως τα Salvia veneris, Brassica hilarionis, Sideritis cypria κ.α. κοσμούσαν την ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας στον ανεκτίμητο βοτανικό της πλούτο και καθιστώντας την περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους αλλά συνάμα και τεράστιου επιστημονικού ενδιαφέροντος. Με εξαίρεση μερικά από τα φυτικά είδη που φύονται αποκλειστικά στο Τρόοδος και σε μερικές άλλες περιοχές της Κύπρου, εκτιμάται ότι τα πλείστα από τα ιθαγενή φυτικά είδη της νήσου, συναντώνται στην περιοχή της Κυθρέας. Με τους μετριότερους υπολογισμούς, τα 2/3 από τα ιθαγενή είδη της Κύπρου, αλλά και τα πλείστα όσα από αιώνων εγκλιματισμένα επιγενή, αυτοφύονταν στην ‘επί Κεφαλόβρυσου’ περιοχή της Κυθρέας. Δραματικός, πράγματι ο απορφανισμός της περιοχής μετά την εξαφάνιση της ζωογόνου πηγής που αναμφίβολα αποτελεί τη φοβερότερη οικολογική καταστροφή για την Κύπρο ολόκληρη, επακόλουθο ολέθριο της Τουρκικής εισβολής. Η πλούσια και πολυποίκιλη χλωρίδα της Κυθρέας επιτρέπει, προφανώς, την ύπαρξη και μιας εξαιρετικά πλούσιας πανίδας. Περιοχή με τεράστιο πτηνολογικό ενδιαφέρον αφού οι απέραντοι ελαιώνες της διασφάλιζαν κατά τους χειμερινούς μήνες πλούσια και ενεργητική τροφή για τον πτερωτό κόσμο, παρυδάτια οικοσυστήματα όπου υδρόβια και άλλα πουλιά έβρισκαν ένα ασφαλές καταφύγιο, ερπετοπανίδα που αντιπροσώπευε το σύνολο των ειδών της Κύπρου. Μοναδική αφθονία λεπιδοπτέρων (πεταλούδων) και άλλα πολλά συνθέτουν την επί ‘Κεφαλόβρυσον’ πλούσια Κυθρεώτικη φύση, ιερή κι η υποχρέωση μας να θυμόμαστε τη γενέτειρα γη και την ανεκτίμητη φυσική κληρονομιά της.

Δρ. Χρίστος Χ. Γεωργιάδης
Βιολόγος, πρώην μέλος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας