Αγαπητές συνδημότισσες και συντοπίτισσες, αγαπητοί συνδημότες και συντοπίτες, φίλες και φίλοι,
Αποχαιρετούμε μια ακόμα χρονιά, το 2022, που βρήκε τους πρόσφυγες μακριά από τις προγονικές τους εστίες, με τον κίνδυνο παγίωσης των τετελεσμένων της εισβολής πιο εμφανή από ποτέ. Η παρανομούσα Τουρκία γίνεται ολοένα πιο επικίνδυνη και για μας και για την ευρύτερη περιοχή μας. Διανύουμε ταυτόχρονα μια περίοδο κατά την οποία οι ροές μεταναστών και προσφύγων στην πατρίδα μας αυξάνονται δραματικά, μαζί με την ανάγκη για αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση του πόνου, της απώλειας, της εγκατάλειψης. Κάθε βήμα που γίνεται σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο για ανακούφιση των προσφύγων, γηγενών ή μη, από το δυσβάστακτο φορτίο που τους έλαχε να κουβαλήσουν, αντανακλάται έπειτα σε μια πιο υγιή και αλληλέγγυο κοινωνία. Είναι γι’ αυτό που εμείς οι Κατεχόμενοι Δήμοι έχουμε ευθύνη να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τον αγώνα για δικαίωση του προσφυγικού μας κόσμου, αλλά και για δημιουργία ίσων ευκαιριών για όλους και για παραδειγματική και γρήγορη αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν αυτούς και τις οικογένειές τους.
Πέραν της στενής επαφής με τους δημότες μας, που είχαμε φέτος την ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε χωρίς τους περιορισμούς λόγω πανδημίας του κορωνοϊού των δύο προηγούμενων χρόνων, στο επίκεντρο των προσπαθειών μας ήταν και πάλι η αποτελεσματική διαφώτιση και η μετάδοση βιωμάτων στη νέα γενιά. Με μια σειρά εκδηλώσεων και επαφών σε Κύπρο και Ελλάδα, αλλά και και σε άλλες χώρες (π.χ. πρόσφατα στην Πράγα λόγω τσεχικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), καλέσαμε την Κυπριακή Κυβέρνηση, την Ευρώπη κυρίως αλλά και άλλες σημαντικές χώρες, ν’ αντιδράσουν στοχευμένα στις συνεχείς προκλήσεις και παρανομίες της Τουρκίας, εφιστώντας ταυτόχρονα την προσοχή στην αδήριτη ανάγκη διάσωσης και συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, που υφίσταται αδιάλειπτα και σκόπιμα συστηματική καταστροφή.
Δώσαμε και φέτος χώρο στους νέους να μοιραστούν τους φόβους και τις ανησυχίες τους για το μέλλον της πατρίδας μας αλλά και να εκφράσουν τις σκέψεις τους για σύσφιγξη των δεσμών με την πατρώα γη. Προς τούτο φροντίσαμε να υπάρξει ανανέωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας και δίδουμε κάθε στήριξη στις δραστηριότητές του. Κυκλοφορήσαμε επίσης, μεταξύ άλλων, το πρώτο Εικονογραφημένο Παιδικό Βιβλίο για τα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μας που απευθύνεται σε παιδιά προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης, με στόχο οι μικροί ανναγνώστες να αναζητήσουν, να γνωρίσουν και ν’ αγαπήσουν τις ρίζες τους. Μικρά λιθαράκια, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι ενισχύουν τον προσωπικό αγώνα του κάθε πρόσφυγα να κρατήσει ζωντανές τις μνήμες και την εθνική του ταυτότητα.
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
θυμάμαι την προσευχή Άγγλου αντιπλοίαρχου στον Β΄ ΠΠ που παραφράζει ο Σεφέρης στο ποίημα «Σαλαμίνα της Κύπρος»:
«Κύριε, βόηθα να θυμόμαστε
πώς έγινε τούτο το φονικό·
την αρπαγή το δόλο την ιδιοτέλεια,
το στέγνωμα της αγάπης·
Κύριε, βόηθα να τα ξεριζώσουμε…».
«Το στέγνωμα της αγάπης» είναι που πρέπει να φοβόμαστε! Ευτυχώς, με τη Γέννηση του Χριστού και ολόκληρο τον κύκλο των δεσποτικών και θεομητορικών εορτών που μας κρατούν ασάλευτους στην πίστη εδώ και χιλιάδες χρόνια, θυμόμαστε και καλούμαστε καθημερινά να μιμηθούμε τη θυσιαστική, άναρχο και ατελεύτητο αγάπη του Δημιουργού. Είθε το νέο έτος να μας βρει όλους πιο έτοιμους να δώσουμε ανιδιοτελώς στον πλησίον, στην κοινωνία και στην πατρίδα μας, αφήνοντας κατά μέρος ό,τι μας χωρίζει.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ σε όλες και όλους, μαζί με την ευχή να μην αργήσει για πολύ ακόμη να σημάνουν οι καμπάνες για την πραγματική απελευθέρωση της μικρής, πικρής, πονεμένης πατρίδας!